Јединствени српски буквар за децу од Аустралије до Америке

13 априла, 2019

Како повезати српску децу од Аустралије до Америке и шире? Срби из региона предлажу јединствени српски буквар, из којег се не би учила само слова.

Националне организације Срба из региона упутиле су недавно молбу председнику Александру Вучићу за покровитељство у изради и штампању јединственог Српског буквара за децу у дијаспори. Као разлог навели су потребу очувања српског идентитета. Од председника је убрзо стигао одговор да ће размотри ту идеју а историчари сматрају да је важно како ће она бити остварена.

Како повезати српску децу од Аустралије до Америке и шире? Срби из региона предлажу јединствени српски буквар, из којег се не би учила само слова.

“Не можете дозволити да дете у Македонији не зна шта је Кумановска битка, јер му образовни систем не дозвољава или да не зна шта је Кајмакчалан. Деца могу да уче само из македонских уџбеника. Ако наша држава да један буквар за сву децу свуда, онда нема приче”, сматра Гордана Јовић Стојковска из Националног савета Срба у Македонији.

За помоћ су се обратили матичној држави, тачније њеном председнику. Одговор им је стигао из Мостара.

“Поносан сам на чињеницу док се налазимо на овом месту, да кажем да смо највише помагали нашем народу у региону. Посебно хоћу да размотрим идеју о јединственом српском буквару, о српском језику, заштити ћирилице и да уложимо огромам новац”, наглашава председник Србије Александар Вучић.

Поглед на идеју имају и историчари. Предраг Марковић саветује да се пре штампе добро размотри ко би га приредио.

“С обзиром на низак квалитет наших уџбеника уопште, ту се крије велика опасност да Србима у дијаспори неки преваранти, патриоте, писци увале неке сумњиве књиге као приручнике, при чему нека од те деце живе у земљама са најбољим уџбеницима на свету, као што је Скандинавија”, каже Марковић.

А до потенцијалне реализације, децу у дијаспори усмерава на породицу.

“Само ако су им родитељи довољно култивисани и довољно посвећени неговању идентитета”, каже Марковић.

Потребу за јединственим букваром иницијатори образлажу подацима. Иако се не зна прецизан број Срба у расејању, претпоставка је да их има између три и четири милиона.

Илустрација: М. Писањук, “Завод за уџбенике”

Извор: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Јединствени српски буквар за децу од Аустралије до Америке"

  1. Svetosavac каже:

    Pa sta…male boginje !?
    Nekada su nas , malu decu vodili kod obolele da nam prenesu male boginje !
    Nego …uzeli ste novce da nas pobijete…bando…Bog ce da vam sudi….a nadam se i narod

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама