Jedinstveni srpski bukvar za decu od Australije do Amerike

13 aprila, 2019

Kako povezati srpsku decu od Australije do Amerike i šire? Srbi iz regiona predlažu jedinstveni srpski bukvar, iz kojeg se ne bi učila samo slova.

Nacionalne organizacije Srba iz regiona uputile su nedavno molbu predsedniku Aleksandru Vučiću za pokroviteljstvo u izradi i štampanju jedinstvenog Srpskog bukvara za decu u dijaspori. Kao razlog naveli su potrebu očuvanja srpskog identiteta. Od predsednika je ubrzo stigao odgovor da će razmotri tu ideju a istoričari smatraju da je važno kako će ona biti ostvarena.

Kako povezati srpsku decu od Australije do Amerike i šire? Srbi iz regiona predlažu jedinstveni srpski bukvar, iz kojeg se ne bi učila samo slova.

“Ne možete dozvoliti da dete u Makedoniji ne zna šta je Kumanovska bitka, jer mu obrazovni sistem ne dozvoljava ili da ne zna šta je Kajmakčalan. Deca mogu da uče samo iz makedonskih udžbenika. Ako naša država da jedan bukvar za svu decu svuda, onda nema priče”, smatra Gordana Jović Stojkovska iz Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji.

Za pomoć su se obratili matičnoj državi, tačnije njenom predsedniku. Odgovor im je stigao iz Mostara.

“Ponosan sam na činjenicu dok se nalazimo na ovom mestu, da kažem da smo najviše pomagali našem narodu u regionu. Posebno hoću da razmotrim ideju o jedinstvenom srpskom bukvaru, o srpskom jeziku, zaštiti ćirilice i da uložimo ogromam novac”, naglašava predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pogled na ideju imaju i istoričari. Predrag Marković savetuje da se pre štampe dobro razmotri ko bi ga priredio.

“S obzirom na nizak kvalitet naših udžbenika uopšte, tu se krije velika opasnost da Srbima u dijaspori neki prevaranti, patriote, pisci uvale neke sumnjive knjige kao priručnike, pri čemu neka od te dece žive u zemljama sa najboljim udžbenicima na svetu, kao što je Skandinavija”, kaže Marković.

A do potencijalne realizacije, decu u dijaspori usmerava na porodicu.

“Samo ako su im roditelji dovoljno kultivisani i dovoljno posvećeni negovanju identiteta”, kaže Marković.

Potrebu za jedinstvenim bukvarom inicijatori obrazlažu podacima. Iako se ne zna precizan broj Srba u rasejanju, pretpostavka je da ih ima između tri i četiri miliona.

Ilustracija: M. Pisanjuk, “Zavod za udžbenike”

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Jedinstveni srpski bukvar za decu od Australije do Amerike"

  1. Svetosavac kaže:

    Pa sta…male boginje !?
    Nekada su nas , malu decu vodili kod obolele da nam prenesu male boginje !
    Nego …uzeli ste novce da nas pobijete…bando…Bog ce da vam sudi….a nadam se i narod

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama