Једнократна помоћ за све мајке деце млађе од 16 година: како и кад се пријавити?

Пријава за једнократну помоћ од 10.000 динара почиње у недељу 20. августа и трајаће до 20. септембра, на адреси idp.trezor.gov.rs, након чега ће новац бити и исплаћен. Подносилац пријаве, односно мајка, уносиће број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој жели да јој буде уплаћен новац, објавио је министар финансија Синиша Мали на свом Инстаграм профилу.

мајка-дете-срећно-детињство
Canva.com

Како би пријава била што једноставнија, мајке неће морати да уносе матичне бројеве деце, да би се смањила могућност за грешку приликом уноса података. Од пријављивања су изузети хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ и примаоци новчане социјалне помоћи, што значи да ће њима новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

Ова помоћ може се добити за свако дете које је држављанин Републике Србије, а које је рођено 21. новембра 2006. године или након тог датума. То значи да су обухваћена и деца која сада имају 16 година, а која прошле године нису испуњавала услове за помоћ младима од 16 до 29 година, јер су имала мање од 16 година.

Право на уплату новчане помоћи у износу од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.