Јесте ли свом мужу супруга или мајка?

Колико пута сте изговорили: „Душо, да ли си понео возачку дозволу? Сигурно си опет заборавио да платиш струју? Немој да заборавиш да понесеш неки топлији џемпер на пут!“

Неке жене се понашају према својим мушкарцима као да они нису у стању да се брину о себи и да су оне неопходне да среде „збрку“ у њиховом животу. Чине ствари које он сам за себе треба да учини. Траже његове кључеве по стану, скупљају ствари које је побацао за собом. Претпостављају да је забораван или одсутан и затрпавају га упозорењима о томе шта треба да учини или не учини. Преузимају бригу о активностима претпостављајући да он није у стању да их обави како треба. Једна моја клијенткиња је рекла да њен муж заиста жели да опере судове али увек нешто разбије, па због тога само их она пере. Сналажљиве, брзе и организоване жене без којих мушкарци не би могли да живе!?!

Међутим, овакво понашање је једна од најчешћих грешака које чине жене и врло је деструктивно за партнерство. Када се према мушкарцу понашате као према дечаку, када очекујете да ће он увек остати неодговоран, он постаје и остаје неодговоран.

Зашто се жене овако понашају?

Жене су васпитане са очекивањем да је њихов главни циљ у животу да брину о другима, и према томе њихови животи се врте око активности које воде до ојачавања других пре него њих самих. Већ као девојчице оне су подстицане и награђиване за овакво понашање. Док расту, њихов први и једини узор је мајка. Гледајући је како се брине о породици, жене уче да буду пажљиве, да дају, да праштају, да воде рачуна о туђим потребама више него о својим. Уколико је мама била „мама“ оцу, то ће учврстити уверење да је то начин на који се жена треба понашати према мужу. Када одрасту чезну да свом мушкарцу постану неопходне, да постану његов ослонац у животу. Већина жена је чврсто уверена да мушкарци воле да о њима бринемо. Често ми клијенткиње кажу да не знају како би супруг живео без ње. Живео би, и те како! Али све док сте ви ту, тако способни, зашто би он засукао рукаве?

Да ли се мушкарци жале када се жене понашају матерински? Врло ретко. Они расту уз брижну мајку, а када одрасту дозвољавају својој девојци или супрузи да наставе са том улогом. Ако мушкарац није од своје мајке примио сву љубав и пажњу која му је била потребна, он ће вам радо допустити да “завршите посао”.

И у почетку бива награђивано, али у суштини има уништавајуће дејство на партнерску везу. Кад-тад мушкарац ће почети да пружа отпор. У почетку се неће бунити, чак ће тврдити да вас обожава због ваше бриге и пажње. Ипак, на крају ће се одупрети јер већина мушкараца има потребу да кад-тад прекине везу са “мајком”. Мушкарци се у браку осећају као младићи који желе да напусте родитеље и осамостале се. Они желе слободу, желе да дишу. Мајчинским понашањем ви свог партнера претварате у неодговорно створење. Ово је зачарани круг. Ви га третирате као дете, он се понаша неодговорно.

Коначно, мајчинско понашање убија страст. Како ли романтично мора да се осећате када увече гледате свог мушкарца и мислите у себи “опет није могао да нађе кључеве, ништа не може без мене, не могу на њега да се ослоним ни око чега”. Ово је један од узрока незадовољавајућег сексуалног живота у браку.

Шта да радите? Престаните да радите за њега оно што сам за себе може да учини. То значи, када вас следећи пут пита где су кључеви од кола, реците да не знате и пустите га да их сам тражи. Када остави гомилу одеће на поду, немојте је покупити већ је данима прескачите као што он чини. Ако приликом прања судова редовно нешто разбије, жртвујте пола посуђа док му се не смучи или док се не сабере колико породични буџет кошта његова немарност.

У почетку ће вам живот постати хаотичан. Али то је цена коју морате да платите ако желите дан обоје одрастете.

Понашајте се према њему као према одраслој особи, што значи – одговорној. Када почне да заборавља састанке и обавезе, сажаљевајте његове невоље, али гледајте своја посла.

Одлучите које обавезе желите да му уступите и немојте их преузимати од њега чак и када их он траљаво испуњава. На пример, он је рекао да ће резервисати сто у ресторану, али је прекасно назвао и све је било заузето. Када вам то буде јавио, реците: „Штета! Ја ћу бити спремна у осам како смо се договорили. Сигурна сам да ћеш се некако снаћи. Ћао, видимо се!“.

Упозорење! Када видите да он очигледно греши, бићете у искушењу да узмете ствар у своје руке. Не падајте у искушење да га спасавате. Пустите га да сам прави своје грешке и да се сам носи са последицама. Он је и те како способан за то. Основно је правило да у оваквим ситуацијама останете доследни. Није лако напустити мајчинске навике, али када то успете, осећаћете се више као жена, а ваш партнер више као мушкарац.

Аутор: Јасенка Југовић, психотерапут, Лекари душе