Јесу ли васпитачи део просветног система?

Након објаве председника Србије Александра Вучића да ће запослени у просвети добити једнократну помоћ у износу од 10.000 динара, остало је нејасно да ли ће исти износ бити уплаћен и васпитачима који су, без обзира на епидемиолошко стање, од средине маја 2020. радили без прекида.

Ипак, убрзо је детаљније објашњено ко ће све добити ову помоћ, али васпитача на том списку нема. Тим поводом се и председница Синдиката предшколског васпитања и образовања обратила председнику Вучићу, изразивши незадовољство запослених у систему предшколских установа, због тога што су, како кажу, заборављени.

– Ово је други пут да се предшколско васпитање и образовање не препознаје као део система просвете наше државе, иако припада Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Приликом увећања зараде 2019, када су сви у систему просвете добили увећање цене рада за 9%, запосленима у предшколским установама било је предвиђено увећање од 7%. У сарадњи са премијерком Аном Брнабић, ову неправду смо успели да исправимо. – стоји у допису Синдиката.

Председница синдиката Босиљка Јовановић је, тим поводом, позвала председника Србије да реагује и исправи грешку.