Jesu li vaspitači deo prosvetnog sistema?

Nakon objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će zaposleni u prosveti dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000 dinara, ostalo je nejasno da li će isti iznos biti uplaćen i vaspitačima koji su, bez obzira na epidemiološko stanje, od sredine maja 2020. radili bez prekida.

Ipak, ubrzo je detaljnije objašnjeno ko će sve dobiti ovu pomoć, ali vaspitača na tom spisku nema. Tim povodom se i predsednica Sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja obratila predsedniku Vučiću, izrazivši nezadovoljstvo zaposlenih u sistemu predškolskih ustanova, zbog toga što su, kako kažu, zaboravljeni.

– Ovo je drugi put da se predškolsko vaspitanje i obrazovanje ne prepoznaje kao deo sistema prosvete naše države, iako pripada Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prilikom uvećanja zarade 2019, kada su svi u sistemu prosvete dobili uvećanje cene rada za 9%, zaposlenima u predškolskim ustanovama bilo je predviđeno uvećanje od 7%. U saradnji sa premijerkom Anom Brnabić, ovu nepravdu smo uspeli da ispravimo. – stoji u dopisu Sindikata.

Predsednica sindikata Bosiljka Jovanović je, tim povodom, pozvala predsednika Srbije da reaguje i ispravi grešku.