Jovanović: “U vrtićima nemamo nikakvu zaštitu, panik tasteri ne rade, kamere retko gde postoje, ne osećamo se sigurno”

maj 11, 2023

Država zna da u vrtićima radi minimalan broj vaspitača, ali krši svoje zakone, kaže predsednica Sindikata predškolskih ustanova Srbije Bosiljka Jovanović za Nova.rs.

– Poznato je da nemamo nikakvu zaštitu, ni obezbeđenje. Panik tasteri, kojima smo pozivali nadležne institucije, već godinama ne rade, a neke ustanove ih nikada nisu ni imale. Kamere takođe retko gde postoje, pa kako da se osećamo sigurno dok smo same sa decom”, kaže Jovanović. Ona naglašava da u jutarnjim satima između sedam i osam, kao i u večernjim od 17 do 18 časova, najčešće sa decom bude samo jedna dežurna vaspitačica.

Problem vrtića je i nedovoljno zaposlenih, a veliki broj dece, koju treba obezbediti i zaštititi.

“Nažalost, jeziv slučaj koji se dogodio u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, pokazao nam je da čak ni ustanove koje imaju čuvara i kamere nisu sigurne. Niko se danas ne oseća bezbedno. Međutim, nekako je lakše ako znate da niste sami, da imate obezbeđenje, nadzorne kamere, bilo šta što će potencijalnog napadača odvratiti od ideje koja može imati teške posledice. Ukazivala sam više puta na činjenicu da u našim vrtićima nemamo nikakvu zaštitu, ni panik tastere, kamere, obezbeđenje, a mnogo opasnosti vreba spolja. Imali smo i neke koje su vezane za roditelje. Dešavalo se u pojedinim vrtićima da po dete dođe roditelj koji ima zabranu prilaska, vi ne smete da mu predate dete, a dok dođe policija svašta može da se desi, pa vaspitačice moraju da budu kao ‘zaštitni zid’”, priča Jovanovićeva.

Ona ističe i problem manjka vaspitača u odnosu na broj dece. Kad se grupe spajaju, tada je i ovaj problem daleko vidljiviji.

“Bude ih i do 50 u prostoriji, a samo dve vaspitačice ili jedna. Zamislite kad u jednoj radnoj sobi imate dvoje ili troje, u prostoru koji je projektno i planski predviđen za jedno dete. Naš problem je manjak zaposlenih. Sve nas je manje jer su plate male, a uslovi rada užasni.”, naglašava Jovanovićeva.

Ona ističe da u vrtićima rade u paru samo dva sata dok se preklapaju sa smenama.

Šta god da se dogodi u vrtiću, prelomi se na vaspitačima, pa i kad oni nisu krivi ili su bili nemoćni.

“Opasnosti vrebaju sa ulice u različitim oblicima, a pokazalo se na primeru vrtića u Odžacima, da deca mogu biti izložena napadima i u samoj ustanovi”, kaže predsednica Sindikata.

Podsetimo, pedagoškom asistentu iz Predškolske ustanove „Poletarac“ u Odžacima I. O. (26) određen je pritvor do 30 dana, zbog sumnje da je polno uznemiravao decu, tačnije fotografisao ih bez dozvole njihovih roditelja.

Izvor: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Jovanović: “U vrtićima nemamo nikakvu zaštitu, panik tasteri ne rade, kamere retko gde postoje, ne osećamo se sigurno”"

  1. Dragana B. kaže:

    Hitna zastita u vrticima i kontrola mentalne sposobnosti vaspitaca,broj vaspitaca uvecati, ,redovno dezurstvo medicinskog specijaliste interniste , za prvu pomoc malisanima,spoljna zastita(kamere pokriven ceo prostor i 500 metara izvan vrtica,unutrasnje kamere ,da se prati rad i odnos vaspitaca dece ,postupak i pedagoski pristup deci(neispijanja kafe i po jedna u grupi, ili udruzenim grupama dece, koja su prepustena samosnalazenju)????Ima tu jos more propusta,( ovo je zapazanje jedne bake)Cuvajte nam decu, jer su ona. nas zivot!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama