„Jutjub” lekcije umesto table i udžbenika

30 juna, 2017

Gradivo za predmet informatika i računarstvo u video-formu pretočio je tim od 12 fakultetskih profesora i nastavnika osnovnih i srednjih škola. – Oni su obučili šezdeset nastavnika informatike iz osnovnih škola širom zemlje, koji će seme znanja prenositi kolegama

Đaci se moći da uče o programiranju i rešavaju zadatke na mobilnom telefonu

Uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda u narednoj školskoj godini đacima će olakšati moderan način učenja pomoću video-lekcija, koje će im biti dostupne ne samo u školskim klupama već na bilo kojoj lokaciji na kojoj se pomoću mobilnih telefona budu povezali sa internetom.
Bar što se informatike tiče, učenje sa tabli, iz svezaka i udžbenika postaće prošlost za đake petog i šestog razreda. Sve lekcije mogu naći na internetu, zahvaljujući projektu „Programiraj”, koji je osmislio tim od 12 fakultetskih profesora i nastavnika osnovnih i srednjih škola, a namenjen je đacima petog i šestog razreda.
Kako ističe Katarina Aleksić, koordinator projekta „Vizuelno programiranje za osnovce”, lekcije koje su tu snimljene za petake su poput video-igrica.
– Namera nam je bila da na najzanimljiviji način petacima približimo novi obavezni predmet – informatiku i računarstvo. Lekcije za šestake su malo ozbiljnije. Pored video-lekcija, uradili smo i priručnik o korišćenju u digitalnom obliku, kojim mogu da se služe i učenici i nastavnici. Sve ovo dostupno je i starijima koji hoće da steknu osnovna znanja o programiranju, zato je materijal postavljen i na portalu fondacije „Petlja”, Mudl mreže Srbije, Društva za informatiku Srbije, na sajtu Ministarstva prosvete, a projekat „Programiraj” imaće i poseban kanal na „Jutjubu” – navodi Katarina Aleksić, uz napomenu da je preuzimanje besplatno.
Bojana Satarić, koordinatorka projekta za šestake, pojašnjava da lekcije traju od šest do 14 minuta i da ih ima po 18 za svaki razred.
– Učenici će u prevozu, na putu od škole do kuće, moći da usvajaju gradivo i da znanje proveravaju rešavajući zadatke na mobilnom telefonu. Lekcije će vremenom biti nadograđivane – najavljuje Satarićeva.
Uputstva i lekcije prilagođene su i đacima sa oštećenim sluhom, titlovane su ćirilicom i latinicom, a očekuje se da će biti
prevedene i na jezike nacionalnih manjina.
Tim od 12 prosvetnih radnika, tvoraca ovog projekta, takođe je od 24. maja do 13. juna organizovao onlajn obuke za 60 nastavnika informatike, iz svih 17 školskih uprava.
Tri nedelje su nastavnici u virtuelnoj učionici pohađali kurs na kome su naučili kako da upute đake u korišćenje video-lekcija, a dobili su i predloge zadataka za vežbanje, kao i onih za testiranje znanja učenika. Kako kaže Snežana Marković, savetnica ministra prosvete za informaciono-komunikacione tehnologije, tih 60 nastavnika dalje će prenositi znanje kolegama širom Srbije. Markovićeva ističe da je i mandatarka Ana Brnabić u ekspozeu naglasila da obrazovanje treba da podstiče inovacije i kritičko razmišljanje.
– Na tom tragu je i ovaj projekat. Uticaćemo na to da čitave generacije đaka na vreme razviju algoritamski način razmišljanja i povećati broj učenika koji završavaju srednju školu sa dobrim osnovama za nastavak školovanja u oblasti informacionih tehnologija – ističe Markovićeva.
Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže da su ova dva projekta veoma značajna za to ministarstvo, zbog čega su ih i podržali sa 1,6 miliona dinara.
– „Programiraj” je dobar primer saradnje između nevladinih organizacija i državnog sektora u osavremenjivanju obrazovanja. Bitno je što će, pored 120.000 učenika petog i šestog razreda, svi nastavnici i roditelji moći da koriste video-lekcije i uputstva – ističe Matićeva.
Pored ministarstava trgovine i prosvete projekat su podržali i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i fondacija „Petlja”.
Autor: Dragana Jokić-Stamenković
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "„Jutjub” lekcije umesto table i udžbenika"

  1. Entuzijasti podržali digitalizaciju i ponudili nastavne sadržaje iz programiranja za osnovce! kaže:

    Digitalizacija u Srbiji je otpočela!!! Uvođenjem obaveznog predmeta informatike i računarstva podspešuje se i digitalizacija udžbenika, a dostupna su e-učila iz oblasti programiranja za osnovce i online obuka svih zainteresovanih!
    Koje pedagoško društvo sada može da pruži otpor ovakvoj ideji i uvođenju informatike i računarstva kao obaveznog predmeta u osnovnoj školi kada je sve na izvolte i besplatno? Online podrška je ponudila obuku nastavnicima i svima u obrazovnom procesu!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama