Јутрос одржан састанак за Београд: Одлучено да ли се затварају школе и вртићи

У овом моменту нема потребе да се у Београду обустави настава у школама и вртићима, изјавио је данас градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Foto: Canva

Он је рекао да је то одлучено након јутрошњег састанка са ресорним секретарима Градске управе, на којем је био присутан и епидемиолог Предраг Кон.

Радојичић је тако одговорио на поједине критике опозиције да Град није адекватно реаговао, те да је потребно затворити школе и вртиће.

„Са епидемиологом Коном разговарано је о томе каква је динамика појављивања респираторних инфекција и оних сличних грипу у домовима здравља. На основу њихове анализе, нема повећаног броја оболелих и у односу на то ми ћемо планирати даље активности“, истакао је Радојичић.

Он је додао да није добро прекидати функционисање институција и школа пре времена те да су епидемиолози и стручна лица ти који „дефинишу прави моменат и доносе одлуку и око тога, ако буде потребно“.

Када су у питању мере које ће бити предузимане у наредном периоду, градоначелник је казао да ће наредних месец дана достава робе продавницама бити 24 сата.

Такође, наводи он, кроз буџетску резерву ће се обезбедити неопходан новац за додатну дезинфекцију просторија у домовима здравља, Хитној служби, као и у установама социјалне заштите.

Он је навео и да је ступио на снагу први сет мера о понашању људи у јавном превозу, кад је реч о појачаној хигијени. Радојичић уверава да је у овом тренутку ситуација са коронавирусом под контролом и да нема разлога за панику.

„Град се одговорно понаша према здрављу Београђана. Епидемија имају динамику. Важно је да се пацијенти не јављају у истом моменту, јер то оптерећује здравствени систем“, закључио је градоначелник.

Извор: Б92