Kad je besplatna kafa važnija od male mature

11 maja, 2016

Nacionalni prosvetni savet sa Aleksandrom Lipkovskim na čelu ogorčen što će ubuduće plaćati kafu – šest dinara

Aleksandar Lipkovski: Iz Ministarstva prosvete stigao je dopis kojim se skreće pažnja da su u budžetu nisu predviđena sredstva za kafu i vodu. Molim novinare da to napišu

Nacionalni prosvetni savet (NPS) posvetiće narednu sednicu, 7. juna, maloj maturi, čulo se na kraju jučerašnje sednice NPS-a koja je održana u Palati Srbija. Ideja je, kako je obrazloženo, da se u medijima „podigne temperatura” uoči završnog ispita kako se ne bi kao ranijih godina događali propusti u organizaciji, bilo od strane učenika, bilo nastavnika ili škola.
Iako je ova inicijativa članova NPS-a za pohvalu, ostaje ipak činjenica da se sa njom zakasnilo, jer će sednica biti održana samo nedelju dana pre prvog testa iz srpskog jezika. Takođe, talentovani đaci koji će konkurisati za specijalizovane škole i odeljenja za nadarene već će u to vreme polagati maturu.
NPS je usvojio inovirane nastavne planove za Filološku i Matematičku gimnaziju, ali je za sledeću sednicu ostavljena rasprava o programu za srpski jezik i književnost za buduće filologe. Odložena je i rasprava o oglednom obrazovnom profilu vinogradar – vinar, koji od 1. septembra treba da pređe u redovni školski program. Za ovaj profil se, inače, školuju deca u samo četiri odeljenja u Srbiji, ali je zamerka bila da profil ne ispunjava standarde za one učenike koji će posle završene poljoprivredne škole upisati fakultete.
Formirana je i grupa koja će u NPS-u da se bavi obrazovanjem na jezicima manjina, jer je to prva mera u Akcionom planu za ostvarivanje prava manjina koji je vlada usvojila, u sklopu pregovaračkog poglavlja 23 o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.
Na sednici koja je trajala sat i po, mnogo vremena je potrošeno na priču o ukinutim besplatnim kafama za članove NPS-a, pa su čak i mediji zamoljeni da to napišu. Kako je saopštio predsednik NPS-a prof. dr Aleksandar Lipkovski, iz Ministarstva prosvete je stigao dopis kojim se skreće pažnja da su u budžetu predviđena sredstva samo za nadoknade članova Saveta, ali ne i za kafu i vodu. Lipkovski je rekao da je ovu „turu” on platio iz svog džepa, a kako smo nezvanično saznali – dosadašnje posluženje u prethodnih pet meseci plaćao je ministar Rasim Ljajić, pošto se sala za sednice nalazi na istom spratu kao i ministarstvo na čijem je čelu.
Ovakav postupak ministarstva, u čijem dopisu je obrazloženo da to pravo nemaju ni članovi drugih saveta, NPS je protumačio kao nastavak nekorektnog odnosa prosvetnih vlasti, jer još kasne isplate naknada iz prošle godine. Lipkovski je rekao da je u 2014. godini na ime nadoknada za rad članovima NPS-a isplaćen 41 milion dinara, a prošle godine samo 11.
Dogovoreno je da će za svaku narednu sednicu po jedan član NPS plaćati kafu svim prisutnim kolegama.
Inače, cena kafe u Palati Srbija je šest dinara, a NPS prošle godine nije radio devet meseci jer se čekalo formiranje novog Nacionalnog prosvetnog saveta.
Autor: Sandra Gucijan
 
Izvor: politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Kad je besplatna kafa važnija od male mature

  1. Nensi kaže:

    Bojkotujmo bahate!

  2. JK kaže:

    Komentar??????????Bez komentara.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama