Кад је бесплатна кафа важнија од мале матуре

11 маја, 2016

Национални просветни савет са Александром Липковским на челу огорчен што ће убудуће плаћати кафу – шест динара

Александар Липковски: Из Министарства просвете стигао је допис којим се скреће пажња да су у буџету нису предвиђена средства за кафу и воду. Молим новинаре да то напишу

Национални просветни савет (НПС) посветиће наредну седницу, 7. јуна, малој матури, чуло се на крају јучерашње седнице НПС-а која је одржана у Палати Србија. Идеја је, како је образложено, да се у медијима „подигне температура” уочи завршног испита како се не би као ранијих година догађали пропусти у организацији, било од стране ученика, било наставника или школа.
Иако је ова иницијатива чланова НПС-а за похвалу, остаје ипак чињеница да се са њом закаснило, јер ће седница бити одржана само недељу дана пре првог теста из српског језика. Такође, талентовани ђаци који ће конкурисати за специјализоване школе и одељења за надарене већ ће у то време полагати матуру.
НПС је усвојио иновиране наставне планове за Филолошку и Математичку гимназију, али је за следећу седницу остављена расправа о програму за српски језик и књижевност за будуће филологе. Одложена је и расправа о огледном образовном профилу виноградар – винар, који од 1. септембра треба да пређе у редовни школски програм. За овај профил се, иначе, школују деца у само четири одељења у Србији, али је замерка била да профил не испуњава стандарде за оне ученике који ће после завршене пољопривредне школе уписати факултете.
Формирана је и група која ће у НПС-у да се бави образовањем на језицима мањина, јер је то прва мера у Акционом плану за остваривање права мањина који је влада усвојила, у склопу преговарачког поглавља 23 о придруживању Србије Европској унији.
На седници која је трајала сат и по, много времена је потрошено на причу о укинутим бесплатним кафама за чланове НПС-а, па су чак и медији замољени да то напишу. Како је саопштио председник НПС-а проф. др Александар Липковски, из Министарства просвете је стигао допис којим се скреће пажња да су у буџету предвиђена средства само за надокнаде чланова Савета, али не и за кафу и воду. Липковски је рекао да је ову „туру” он платио из свог џепа, а како смо незванично сазнали – досадашње послужење у претходних пет месеци плаћао је министар Расим Љајић, пошто се сала за седнице налази на истом спрату као и министарство на чијем је челу.
Овакав поступак министарства, у чијем допису је образложено да то право немају ни чланови других савета, НПС је протумачио као наставак некоректног односа просветних власти, јер још касне исплате накнада из прошле године. Липковски је рекао да је у 2014. години на име надокнада за рад члановима НПС-а исплаћен 41 милион динара, а прошле године само 11.
Договорено је да ће за сваку наредну седницу по један члан НПС плаћати кафу свим присутним колегама.
Иначе, цена кафе у Палати Србија је шест динара, а НПС прошле године није радио девет месеци јер се чекало формирање новог Националног просветног савета.
Аутор: Сандра Гуцијан
 
Извор: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Кад је бесплатна кафа важнија од мале матуре

  1. Nensi каже:

    Bojkotujmo bahate!

  2. JK каже:

    Komentar??????????Bez komentara.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама