Kada će biti isporučeni besplatni udžbenici

7 septembra, 2016

Zbog javnih nabavki problem sa udžbenicima ima oko 45.000 učenika. U ministarstvu kažu da će problem biti rešen do kraja nedelje
OKO 45.000 učenika osnovnih škola koji primaju neku vrstu socijalne pomoći ostvarilo je pravo da od države dobiju besplatne udžbenike, ali im oni još nisu stigli. Kako “Novosti” saznaju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, knjige će im biti isporučene do kraja nedelje. A “krivac” što se još nisu našle na klupama je kašnjenje javne nabavke. U resornom ministarstvu objašnjavaju da ona nije mogla biti pokrenuta tokom tehničke vlade i otežanog funkcionisanja ministarstva.
Na tenderu je učestvovalo 15 izdavača, a vrednost javne nabavke je 300 miliona dinara, sa PDV-om. Isporuku udžbenika obavljaju izdavači, pa zbog toga neće sva deca knjige dobiti u isto vreme.
– Do kraja nedelje će kompleti stići u sve obrazovne ustanove, sem u nekoliko škola u Zaječaru i Knjaževcu, jer je tamo bilo nekih tehničkih problema – navode u resornom ministarstvu. – I oni će, međutim, u najskorijem roku dobiti knjige.
Besplatni udžbenici sleduju đacima koji su korisnici materijalne pomoći, a dobiće knjige iz matematike, srpskog, odnosno maternjeg jezika, sveta oko nas, prirode i društva i stranog jezika kao obaveznog predmeta. Za učenike od petog do osmog razreda obezbeđeni su udžbenici za matematiku, srpski jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

KOMPLETI I U BIBLIOTEKAMA
POŠTO još ne postoje socijalne karte, mi nemamo uvid kome su sve neophodne besplatne knjige – kažu u Ministarstvu prosvete.
– Zato ćemo i školske biblioteke opremiti udžbeničkim kompletima. Nadležni u školama mnogo bolje znaju kome su one potrebne i moći će da ih ustupe deci. Na taj način će one biti dostupnije većem broju učenika.
Na besplatne udžbenike ove godine ne mogu više da računaju samohrani roditelji, kao ni mame i tate s niskim primanjima, koji nisu korisnici materijalne pomoći.

– Ministarstvo prosvete nas je obavestilo da će isporuka udžbenika kasniti – kaže Dragica Golubović, direktorka smederevske OŠ “Dr Jovan Cvijić”. – Dostavili smo još u junu spisak đaka koji ispunjavaju uslove i ove školske godine ih je oko 200. Lane ih je bilo gotovo duplo više, jer su udžbenike dobijali po različitim kriterijumima.
PRVO RATE, PA KNJIGE
PROBLEM sa nabavkom udžbenika imaju i roditelji koji su pristali da kupe knjige na rate, a kasnili su sa uplatama. Uslov knjižara je bio da im se knjige plate avansno, od maja do 1. septembra. A udžbenike predaju đacima samo ako su roditelji uplatili i poslednji dinar. Na ovaj potez su se, kako objašnjavaju izdavači, odlučili zato što su lane mnogi kasnili sa otplatom rata, pa su do Nove godine izdvajali novac za udžbenike koje su dobili u septembru.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama