Kada će prosvetni radnici dobiti prvu uvećanu platu i kolika će biti povišica

4 januara, 2023

Povećanje plata za 12,5 odsto, koje je od 1. januara stupilo na snagu, prosvetni radnici će osetiti tek u februaru, kada će im biti isplaćena januarska plata.

Budući da se plate zaposlenima u obrazovanju isplaćuju 6. i 21. u mesecu, zaposleni će tek sa drugim delom videti na čemu su, ali će već isplatom prvog dela januarske plate osetiti koliko-toliko povećanje, piše Danas.

Međutim, zbog neradnih dana u ovom mesecu povišica koju će prosvetari dobiti u februaru biće nešto manja od pomenutih 12,5 odsto, jer se za dane državnog praznika ne prima plata već naknada zarade koja se po Zakonu o radu obračunava kao prosečna vrednost radnog sata za celu proteklu godinu, objašnjava za Danas Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

On kaže da će deo zaposlenih ostati u januaru bez plaćenog prekonormnog rada koji se ne isplaćuje u dane raspusta, tačnije plaća se po održanom času, iako je sud stao na stranu zaposlenog, s obzirom na to da se ugovor potpisuje za svaku školsku godinu, zaključno sa 31. avgustom.

Iako je raspust po pravilu za učenike, ne i za nastavnike, za mnoge prosvetare deo zimskog raspusta će takođe biti neradni, pošto su ocene zaključene i sednice nastavničkih veća održane. Za ove neradne dane koji se utvrđuju dogovorom u samim školama, zaposleni će dobiti punu platu kao da su radili, piše Danas.

Šta će i koliko dobiti zaposleni u školama?

“Osnovica u obrazovanju do sada je bila 3.833,36 dinara, a sa povećanjem od 12,5 odsto od 1. januara iznosi 4.312,53 dinara. Početna plata nastavnika sa VII stepenom stručne spreme (kojih je u sistemu najviše) biće 74.693 dinara, dok će zaposleni sa šestim stepenom imati 64.170 dinara”, izvodi za Danas računicu Dušan Kokot.

Nastavnik sa VII stepenom stručnosti, punim radnim angažovanjem, koji je pritom razredni starešina i ima 10 godina radnog staža u obrazovanju ubuduće će primati 80.600 dinara, a sa 20 godina staža istom zaposlenom će na tekući račun leći 83.650 dinara.

Ceo tekst: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kada će prosvetni radnici dobiti prvu uvećanu platu i kolika će biti povišica"

  1. boki kaže:

    Prosvetari samo razmisljaju o strakovima i povecanju plate a stanje i prosveti sve gore .Plate nisu problem mogu biti i preko hilj e treba rad red disciplina da sole budu vaspitne ustanove a ne nasilje i svada

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama