Kada će zaposleni u školama morati da se testiraju na koronu

21 maja, 2020

Testiranje zaposlenih u školama na novi virus korona nije obavezno za sve, već samo za one koji osete neki od simptoma te bolesti, rečeno je Sputnjiku u Ministarstvu prosvete Srbije.

Foto: Canva

 

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da će od 1. juna svi zaposleni u prosveti morati da se testiraju, ali u Ministarstvu prosvete Sputnjiku je rečeno da su preporuke i smernice date još ranije, da izmena nije bilo i da se testiranje i povlačenje zaposlenog iz škole obavlja ukoliko postoji sumnja na Covid 19 .

U preporuci je navedeno da svi zaposleni treba da prate svoje zdravstveno stanje i da u slučaju pojave bilo kakvih simptoma i tegoba koje mogu da ukazuju na respiratornu infekciju, odnosno Covid 19, poput povišene temperature, kašlja, otežanog disanja, gubitka čula ukusa i mirisa, odmah preduzmu mere izolacije, jave se direktoru i udalje sa posla.

Oni potom treba da se jave izabranom lekaru u domu zdravlja po proceduri koja važi za sve građane sa sumnjom na kovid 19 i da do potvrde da su zdravi ne dolaze na posao.

Kada se pojavi sumnja na obolevanje od Covid 19 ili potvrdi obolevanje zaposlenog u osnovnoj školi direktor ustanove ima obavezu da o tome obavesti epidemiologa nadležnog instituta ili zavoda za javno zdravlje radi postupanja, rečeno je u Ministarstvu.

Preporuka je i da u ustanovi bude najmanji mogući broj zaposlenih neophodnih za funkcionisanje ustanove, a celokupno osoblje mora da nosi maske.

Svi zaposleni obavezno moraju odmah po ulasku u objekat da dezinfikuju svoje mobilne telefone, a lične stvari se odlažu u garderobni deo i ne unose se u prostor u kojem su učenici.

Škole su otvorene 11. maja za mlađe osnovce, odnosno za produženi boravak dece čiji roditelji moraju da rade, a nemaju kome da ostave mališane. U junu se održava i mala matura koja će se polagati u učionicama u malim grupama.

Izvor: Sputnjik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kada će zaposleni u školama morati da se testiraju na koronu"

  1. Rodoljub kaže:

    Čista budalaština!
    Dokle će nama da vlada paranoja?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama