Kako će izgledati digitalizovani završni ispit?

9 juna, 2020

Prošle nedelje obavljena je proba male mature, na kojoj su učenici imali priliku da se upoznaju sa procesom, načinom popunjavanja testova i drugim neophodnim detaljima za uspešnu realizaciju završnog ispita.

Foto: Canva

Nakon probnog završnog ispita, sprovedeno je i testiranje novog procesa organizacije završnog ispita. S obzirom na značaj uspešnog i transparentnog polaganja, kao i ocenjivanja testova, uveden je niz novina koje je neophodno isprobati radi neometanog funkcionisanja tokom završnog ispita koji će se sprovesti od 17. do 19. juna 2020. godine u terminu od 9 do 11 časova.

Ove godine je prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Uzimajući u obzir probleme koji su se prethodnih godina dešavali usled angažovanja spoljnih štamparija, ove godine je u skladu sa preporukom Zaštitnika građana obezbeđen profesionalni štampač kako bi se proces pripreme, štampanja i pakovanja testova obavljao centralizovano u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Šifrovanje samih testova je takođe unapređeno i svaki test sadrži QR kod koji će na samom testu biti vezan za pojedinačnog učenika, što ceo proces čini anonimnim do kraja pregledanja. Ranije je u proces manuelnog šifrovanja i dešifrovanja testova bilo uključeno više od 5.000 šifranata, a digitalizacijom procesa to je izbegnuto.

Distribucija se obavlja u saradnji sa Poštama Srbije, testovi se dodatno pakuju u njihove zapečaćene kutije. Kompletan proces kontrolisaće i pripadnici policije. Nakon što učenici urade testove, testovi se upakovani po istom zapečaćenom principu, vozilima Pošte vraćaju u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

U Zavodu je centralizovano skeniranje svih testova i od tog trenutka je ceo proces digitalizovan. Ovo je veoma značajan iskorak u odnosu na prethodne godine kada su nastavnici testove u papirnoj formi pregledali u školama, što je zbog više faktora dovodilo do eventualnih grešaka koje će se digitalizacijom izbeći.

Softver, koji je napravljen specijalno za ovu namenu, pitanja zatvorenog tipa pregledaće automatski, a pitanja otvorenog tipa slaće ovlašćenim nastavnicima da pregledaju putem računara.

Nastavnici neće znati čiji test pregledaju, a svako otvoreno pitanje će biti poslato da ga pregledaju dvoj nestavnika kako bi se obezbedila nepristrasnost i izbegle eventualne greške u pregledanju. Ovakvim postupkom se postiže maksimalna transparentnost i objektivnost u pregledanju testova, a štedi se i vreme koje nastavnici treba da utroše za pregledanje.

Osim manje potrebnog vremena za pregledanje, za realizaciju celog procesa je potreban i manji broj nastavnika s obzirom da se zatvorena pitanja pregledaju automatski. Do sada je u završnom ispitu učestvovalo 7.800 nastavnika (2.600 nastavnika po testu), a ove godine će taj broj biti znatno manji.

Nakon realizacije probnog završnog ispita pristupa se pripremi finalizacije kompletnog novog sistema i svih njegovih procesa, uključujući serverske i mrežne preduslove, kako bi testiranje koje će se na nivou cele zemlje sprovesti od 17. do 19. juna prošlo uspešno i transparentno.

Za razliku od prethodne godine kada su učenici i roditelji morali da idu u školu i traže test na uvid kako bi procenili da li ima osnova za žalbu, sada će to moći da procene onlajn uvidom u testove.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako će izgledati digitalizovani završni ispit?"

  1. Mirka kaže:

    Kakva digitalizacija, ove godine je gore nego svake prethodne. Bilo je i zamene testova, pod imenom jednog deteta bio test drugog a mom detetu uopste nije pregledan test, pise da ima 0 bodova, pa to je za Ginisovu knjigu rekorda. GORE NEGO IKADA 😠😠

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama