Kako će izgledati ekskurzije i mature tokom epidemije: Stigla preporuka Ministarstva prosvete

14 juna, 2020

Preporuka je da se ekskurzije i nastava u prirodi održe u predviđenom periodu uz poštovanje mera bezbednosti

Ekskurzije za đake osnovnih škola održaće se u periodu od 1. juna do 31. avgusta ove godine, potvrdili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Njihova preporuka je da se ekskurzije i nastava u prirodi održe u predviđenom periodu uz poštovanje mera bezbednosti. Odgovor Ministarstva na pitanja o predviđenim ekskurzijama, odnosi se na učenike osnovnih škola, bez posebne napomene za srednjoškolce.

Iz Ministarstva su naglasili da su preporuke donesene uzimajući u obzir i to da je učenicima u dugom periodu bilo uskraćeno druženje.

– Kada je reč o osnovnim školama koje su ekskurzije i nastavu u prirodi predvidele u okviru godišnjeg plana rada za školsku 2019/2020. godinu i u vezi sa tim sprovele javnu nabavku, preporuka je da se planirane ekskurzije i nastava u prirodi sprovedu od 01.06.2020. godine, a najkasnije do 31.08.2020. godine, poštujući mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije.

Ekskurzija i nastava u prirodi organizuje u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi (“Službeni glasnik RS”, br. 30/2019 od 25. 4. 2019. godine, stupio je na snagu 3. 5. 2019, a primenjuje se počev od školske 2019/ 2020. godine) kojim su propisani i uslovi za izvođenje nastave u prirodi i ekskurzije, gde se između ostalog navodi i najmanji procenat učenika odeljenja, odnosno razreda koji treba da budu obuhvaćeni ekskurzijom i nastavom u prirodi.

Imajući u vidu da je u periodu od 17. 03. 2020. godine do 06. 05. 2020. godine u Republici Srbiji bilo proglašeno vanredno stanje i da je prekinut neposredni obrazovno-vaspitni rad u školama, da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog – stoji u odgovoru Ministarstva.

Maturanti da putuju po Srbiji i Republici Srpskoj

Ranije je saopšteno da će ekskurzije u inostranstvo biti otkazane, te da će morati da budu održane u Srbiji.

– Prosledio sam dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja. Cilj je da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamensko putovanje ili vaučer to mogu da uzmu. Ko želi novac, on ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski okvir za to – rekao je ministar prosvete Šarčević 28. maja.

U medijima se pojavila informacija da će maturanti odlazak u inostranstvo moći da zamene i nekom destinacijom u Republici Srpskoj.

Zaraženi osmak, tri studenta i tri vaspitačice

Prethodno, ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da odluka o organizovanju ekskurzija i maturskih proslava neće biti promenjena uprkos porastu broja zaraženih korona virusom posle popuštanja mera.

On je ponovio da su odluke donete u skladu sa preporukama Kriznog štaba, te da nema razloga za brigu.

Ministar je takođe rekao da su svi novooboleli sa blagim simptomima bolesti ili bez simptoma, te pobrojao jednog osmaka, tri studenta i tri vaspitačice.

– Što je ne znam koji promil od ukupnog broja učenika, strudenata i vaspitača u Srbiji – rekao je on dodajući da život mora da ide dalje, a da maturske proslave budu pod maskama.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama