Како ће изгледати екскурзије и матуре током епидемије: Стигла препорука Министарства просвете

Препорука је да се екскурзије и настава у природи одрже у предвиђеном периоду уз поштовање мера безбедности

Екскурзије за ђаке основних школа одржаће се у периоду од 1. јуна до 31. августа ове године, потврдили су из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Њихова препорука је да се екскурзије и настава у природи одрже у предвиђеном периоду уз поштовање мера безбедности. Одговор Министарства на питања о предвиђеним екскурзијама, односи се на ученике основних школа, без посебне напомене за средњошколце.

Из Министарства су нагласили да су препоруке донесене узимајући у обзир и то да је ученицима у дугом периоду било ускраћено дружење.

– Када је реч о основним школама које су екскурзије и наставу у природи предвиделе у оквиру годишњег плана рада за школску 2019/2020. годину и у вези са тим спровеле јавну набавку, препорука је да се планиране екскурзије и настава у природи спроведу од 01.06.2020. године, а најкасније до 31.08.2020. године, поштујући мере безбедности и заштите у складу са препоруком надлежних органа и институција које су на снази у време реализације.

Екскурзија и настава у природи организује у складу са Правилником о организацији и остваривању наставе у природи и екскурзије у основној школи (“Службени гласник РС”, бр. 30/2019 од 25. 4. 2019. године, ступио је на снагу 3. 5. 2019, а примењује се почев од школске 2019/ 2020. године) којим су прописани и услови за извођење наставе у природи и екскурзије, где се између осталог наводи и најмањи проценат ученика одељења, односно разреда који треба да буду обухваћени екскурзијом и наставом у природи.

Имајући у виду да је у периоду од 17. 03. 2020. године до 06. 05. 2020. године у Републици Србији било проглашено ванредно стање и да је прекинут непосредни образовно-васпитни рад у школама, да је ученицима у дугом периоду била ускраћена вршњачка комуникација, дружење и игра, али и боравак у природи, Министарство просвете, науке и технолошког развоја препоручује организацију екскурзија и наставе у природи и са мањим процентом ученика од прописаног – стоји у одговору Министарства.

Матуранти да путују по Србији и Републици Српској

Раније је саопштено да ће екскурзије у иностранство бити отказане, те да ће морати да буду одржане у Србији.

– Проследио сам дописе школама и они сада имају опцију да заврше договорена путовања. Циљ је да они који желе да искористе путовање то и ураде, а они који желе заменско путовање или ваучер то могу да узму. Ко жели новац, он има и ту опцију, али постоји неки временски оквир за то – рекао је министар просвете Шарчевић 28. маја.

У медијима се појавила информација да ће матуранти одлазак у иностранство моћи да замене и неком дестинацијом у Републици Српској.

Заражени осмак, три студента и три васпитачице

Претходно, министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да одлука о организовању екскурзија и матурских прослава неће бити промењена упркос порасту броја заражених корона вирусом после попуштања мера.

Он је поновио да су одлуке донете у складу са препорукама Кризног штаба, те да нема разлога за бригу.

Министар је такође рекао да су сви новооболели са благим симптомима болести или без симптома, те побројао једног осмака, три студента и три васпитачице.

– Што је не знам који промил од укупног броја ученика, струдената и васпитача у Србији – рекао је он додајући да живот мора да иде даље, а да матурске прославе буду под маскама.

Извор: Новости