Kako će izgledati mala matura i koje će se mere poštovati

1 juna, 2020

Polaganje završnog ispita, zbog aktuelne epidemije virusa korona, ove godine će se obaviti po izmenjenim pravilima.

Kako “Novosti” saznaju, u učionici će biti najviše devetoro đaka, klupe moraju biti na udaljenosti od dva metra, dežurni nastavnici će nositi masku, škola je dužna da za svakog učenika obezbedi po dve obične plave hemijske olovke i jednu grafitnu, a testovi će biti rađeni pod identifikacionim kodom, kako bi se izbegle zloupotrebe.

Foto: Canva

Prema rečima dr Milana Pašića, pomoćnika ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje, udaljenost između klupa u svakom smeru treba da bude najmanje dva metra, tako da dežurni nastavnici mogu da prođu između svake dve klupe.

– U klupi će sedeti po jedan učenik, i to na sredini. Za svaku učionicu biće predviđen po jedan dežurni nastavnik na najviše devetoro učenika, kao i dovoljan broj profesora koji će dežurati ispred učionica, odnosno u hodniku. U određivanju potrebnog broja dodatnih dežurnih nastavnika direktor škole se rukovodi rasporedom učionica u kojima se polaže završni ispit, tako da jedan pokriva najviše tri učionice. Ako ne postoji prostor koji omogućava rastojanje od dva metra u učionici, moguće je završni ispit organizovati u drugim prostorima u školi, ali pod istim uslovima – rekao je Pašić za “Novosti”.

Na polaganje, učenici će moći da ponesu svoj pribor za rešavanje zadataka iz matematike (lenjir, šestar, uglomer), a u učionici će ih na stolu čekati dve hemijske olovke plave boje i jedna grafitna, kojima će osmaci rešavati sva tri testa. Mali maturanti će moći da imaju vodu, koju će obezbediti škola ili sami učenici.

Pored pomenutih mera, škole će morati da imaju dezobarijere na ulazu i ispred učionica, dezinfekciona sredstva. Đaci će u školu biti puštani jedan po jedan, a u dvorištima su iscrtani krugovi gde treba da stoje, dok čekaju.

Proba male matura od danas kod kuće

“Novosti” podsećaju i da učenici danas preuzimaju probni test iz maternjeg jezika i kombinovani test, koje će raditi kod kuće i vratiti razrednom starešini sutra, 2. juna – kaže Pašić. – Probni završni ispit iz matematike radiće se u manjim grupama u školi, takođe sutra. U nedelju 7. juna, biće objavljeni rezultati, a učenici će imati mogućnost uvida u svoje testove pristupom na sajt www.probni.zios.mpn.gov.rs.

PRIPREME ONLAJN ILI U ŠKOLI PREDVIĐENO TAČNO 26 ČASOVA

Preporuka prosvetnih vlasti, koja je dostavljena osnovnim školama, jeste da se osmaci za polaganje završnog ispita pripremaju onlajn, odnosno preko kanala RTS Planeta. Ipak, odluka je na školama, tako da ima i onih koji će, posle 5. juna, organizovati nastavu i u učionici, pišu “Novosti”.

Nastavnim planom za osmi razred predviđeni su i časovi pripreme za polaganje male mature, tokom čitave školske godine. Takođe, kada se zvanično završi nastava, osmake čekaju i dodatne “lekcije” iz predmeta koji se polažu na testu. Pravila za pripremnu nastavu su ista, kao i za polaganje male mature, tako da u učionici može biti najviše devetoro učenika.

– Anketirali smo decu i roditelje i ima onih koji su zainteresovani da, pored televizije, učenici dođu u školu i imaju pripremnu nastavu. S obzirom na ograničen broj đaka u učionici, organizovaćemo nastavu po grupama. Pravilnikom je predviđeno da deca treba da imaju po deset časova pripreme iz srpskog i matematike, po šest iz predmeta koji se polažu na kombinovanom testu – biologije, hemije, fizike, istorije i geografije – kaže za “Novosti” Miomir Dragaš, direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama