Kako će izgledati nova školska godina: Da li se svi vraćaju u klupe ili će biti kombinovana nastava

16 jula, 2021

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu  da su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih prioritet

Do početka nove školske godine ostalo je mesec i po dana, a s obzirom na to da epidemiolozi strahuju da će nam četvrti talas korona virusa stići i pre jeseni, i na prisustvo delta soja, roditelji se s pravom već pitaju kako će izgledati početak školske godine. Tačnije, da li će se sva deca vratiti u školske klupe, ili će nastava opet biti kombinovana. Ono što je sigurno, jeste da će deca od 1. do 4. razreda ići normalno u školu.

Odluka o tome, kako saznajemo, još nije doneta, iako je, kako nam otkrivaju u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa, sva prilika da će, ukoliko broj obolelih nastavi da raste biti bliži drugoj.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu za Telegraf.rs da će odluka biti doneta u saradnji sa strukom, i ističu da su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih prioritet.

– Odluka o načinu organizovanja nastave biće doneta u konsultaciji sa Kriznim štabom i drugim nadležnim institucijama. U svakom trenutku su prioritet zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih – kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete.

U Kriznom štabu kažu za Telegraf.rs da će odluka zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije i od obima vakcinacije.

– Ukoliko krene vakcinacija, školska godina bi mogla da krene normalno. Ukoliko se bude pogoršavala epidemiološka situacija, onda će biti primenjivan metod onlajn nastave, dok bi školarci od 1. do 4. razreda išli normalno u školu – kaže izvor Telegrafa.rs iz Kriznog štaba.

Prosvetari kažu da je još rano da se bilo šta kaže, iako im je najavljeno da će ova školska godina biti drugačija.

Predsednik Granskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Zaječar Goran Manojlović kaže za Telegraf.rs da veruje da bi 99 odsto prosvetara volelo da se vrati normalnoj nastavi i časovima od 45 minuta, ali da će na kraju biti onako i tamo kako je najbolje za sve. Odluku kaže, očekuju, po povratku sa godišnjih odmora, posle 18. avgusta.

– Mislimo da tek po povratku sa godišnjih odmora možemo da znamo sve, zapravo od 18. avgusta. Verovatno će biti i neko stručno uputstvo, kao što je bilo i prošle godine o organizovanju nastave u narednoj školskoj godini. Unija je skoro izdala tekst da online nastava nije dala neke dobre rezultate. To je bilo malo više mučenja i za nastavnika, a pogotovo za one učenike koji nisu imali uslove za takvu nastavu – kaže Manojlović za Telegraf.rs.

On je mišljenja da je još rano donositi odluke, bez obzira na vesti da je krenuo četvrti talas.

– Verujem da bi 99 odsto prosvetara želelo da se vrati normalnom radu i časovima od 45 minuta, ali šta će biti, mislim da ćemo znati tek avgusta meseca kada bude Krizni štab i kada bude doneo neku odluku. Tek tada ministarstvo može da izda direktive i neka stručna usputstva. Verujem da je interes i ministarstva, i nastavnika, kao i roditelja đaka da budemo tamo gde treba – kaže Manojlović.

Učenici su da, podsetimo i prošle i maltene cene pretprošle školske godine u školu išli kombinovano. To znači da, dok su jedni pratili nastavu od kuće, drugi su išli u školu ali sa maskama, i nisu delili klupu sa drugovima. Svima su časovi bili skraćeni.

Učenici od 1. do 4. razreda su išli u školu, a od 5. do 8. su imali i onlajn nastavu. Časovi su svima bili skraćeni na po 30 minuta.

Odeljenja su bila podeljena u grupe, a nijedna grupa nije smela da broji više od 15 đaka. U svakom momentu ni u jednoj školi nije smelo da bude više od 50 odsto učenika.

U školi, tokom malog odmora nema promene učionica i kabineta, osim ako je to neophodno zbog specifičnosti predmeta i posebne opreme.

Svi časovi se organizuju u školi, i napolju na otvorenom kada god je to moguće.

Za učenike od 5. do 8. razreda, ako škola ima prostor i kadar, nastava se organizovala svakodnevno u školi. I u ovom uzrastu važe pravila na podelu na dve grupe ukoliko u odeljenju ima više od 15 đaka, i za njih važi trajanje časova od 30 minuta. Razlikuje se samo što u ovom uzrastu učenici jedne grupe imaju do 5 časova. Sve ostalo je isto kao i za niže razrede.

U školama gde ne postoji mogućnost da se za sve od 5. do 8. razreda održi nastava u školi, nastava se odvijala po kombinovanom modelu.

Učenici 5. i 6. razreda u toku nedelje su išli u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a učenici 7. i 8. razreda utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje razredi se rotiraju. Kada đaci ne idu u školu, imaju onlajn nastavu na daljinu putem Javnog servisa Srbije.

I u ovom kominovanom modelu učenici se dele na dve grupe, časovi im, takođe, traju po 30 minuta, i imaju do 5 časova.

Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Kako će izgledati nova školska godina: Da li se svi vraćaju u klupe ili će biti kombinovana nastava

  1. Jelena kaže:

    Naravno da je u interesu dece redovna nastava u školi, međutim nikako ne smemo potcenili situaciju i svesno rizikovati živote naše dece,kao i naših starijih ukućana. Roditeljima i nastavnicma u ove dve godine jeste bilo teze nego u normalnim uslovima, ali lično smatram da su mere imale i dobre strane. Nastavnicima i profesorima sve pohvale jer su se maksimalno trudili da deci pruže adekvatno znanje, da sa svom decom,bez obzira da li idu online ili kombinovano imaju redovnu komunikaciju. Smatram da se treba prilagoditi situaciji i zavisno od nje donositi veoma bitne odluke koje se tiču naše dece,a samim tim i svih nas.

  2. Aleksa kaže:

    ”U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih prioritet…”

    Ovo nije tačno jer da je tako ne bi učitelji cele školske godine imali povećanu normu zbog svakodnevnog rada u dve grupe.
    Ne bi deca boravila u školi od 8 do 17 časova.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama