Како ће ко ићи у школу, колико трају часови и да ли можете да се определите само за онлајн

12 јануара, 2021

Настава у другом полугодишту одвијаће се по истом принципу како су основци и средњошколци кренули од септембра. У Министарству просвете кажу да ће овај модел остати док се не стекну услови за нормално одвијање наставе, односно оно на које смо навикли – ђаци у учионицама. То првенствено зависи од кретања криве броја заражених.

Важна информација за родитеље је и да и даље остаје опција да се ђаци определе да школу похађају искључиво онлајн, а родитељи у том случају право остварују уз образложење школи о разлозима због којих су се одлучили за наставу на даљину.

Састанак у Министарству просвете на коме је дефинитивно прецизирано како ће се одвијати настава у другом полугодишту одржан је данас.

.Ово је 5 кључних ствари које је потребно да знате о другом полугодишту које почиње 18. јануара.

  1. Млађи основци

– Најмлађи ђаци од првог до петог разреда основне школе наставу похађају као и до сада, свакодневно у учионицама.

2. Старији основци

Старији основци од петог до осмог разреда имају комбиновани модел, који се може разликовати од школе до школе, јер се формира у односу на капацитет. Генерално, комбиновани модел подразумева да ђаци три дана наставу похађају у школи, а два дана онлајн. Према досадашњем искуству, одељења су дељена у две групе, од којих једна похађа наставу понедељком, средом и петком, а друга уторком и четвртком. Групе се ротирају на недељном нивоу. С друге стране, било је и примера да ђаци иду сваки дан у школу, али скраћено, на пример само три часа дневно. Свака школа опредељује се за неку од верзија комбионаваног модела у складу са својим потребама и могућностима.

3. Средњошколци

Средњошколци такође имају комбиновани модел. То практично значи да недељу дана иду у школу, а недељу дана похађају наставу онлајн. Дискутабилно је било само да ли да се измени ова досадашња динамика наставе средњошколаца. Разматрана је могућност да и они током недеље имају комбинацију два облика наставе. Међутим, и за средње школе је преломљено да остане како је било. Разлог је смањивање могућности трансмисије вируса ковид 19 јер се средњошколци више крећу, излазе… али и због саме организације предавања јер су професори успешно разрадили модел недељне промене наставе.

4.Часови

Сви часови су скраћени и трају 30 минута.

5. Иискључиво онлајн

И у другом полугодишрту, сви који желе да наставу похађају искључиво онлајн и даље имају ту могућност. У том случају потребно је школи упутити захтев са образложењем зашто дете не може да долази на наставу у школу.

Једно од важних питања које занима родитеље основаца и сређњошколаца тиче и ширењазаразе ковис 19 међу наставим особљем. Министарство просвете је у више наврата указивало да образовне установе нису места масовне трасмисије вируса. Ипак, какво је сада стање?

Колико је учитеља и професора тренутно заражено короном и може ли то утицати на несметано одвијање наставе?

– Укупно 160 наставника у Основним школама тренутно има ковид, а 59 у средњим школама – кажу у Министарству просвете

Ружић: Мере остају на снази!

Министар просвете Бранко Ружић за “Блиц” каже да је свакој одлуци циљ да ђаци добију адекватно образовање у условима епидемије.

– Свима желим да буду здрави и да учење буде задовољство – каже Ружић.

Он додаје да епидемиолошке мере остају на снази и позива све да их се придржавају, како бисмо се што пре вратили нормалном животу, а тиме и настави на коју смо навикли.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Како ће ко ићи у школу, колико трају часови и да ли можете да се определите само за онлајн"

  1. Jovana каже:

    Jel oni njima ukidaju testove za prijem u srednju skolu? A sta ce oni nauciti za tih 30 minuta jedno veliko NISTA

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама