Kako će raditi škole do 20. juna? Dopis Ministarstva nejasan, tumačenja različita

jun 5, 2023

Ako je cilj naglog, neočekivanog i nimalo logičnog skraćivanja nastavnog dela školske godine bio da se poveća razdor između roditelja i škola, taj je cilj zasigurno postignut.

Pritisnuti zahtevom da u dva radna dana završe posao koji je trebalo da rade naredne dve nedelje, prosvetni radnici našli su se u situaciji u kojoj ne mogu da odgovore na sva pitanja i zahteve koji stižu – od učenika, roditelja, rukovodstva škole. Ocene se zaključuju brzo, popravljanje ocena planira navrat nanos, kako bi se sve postiglo. Neki su požurili da ocene đake, pa deca imaju i po nekoliko provera znanja dnevno.

Roditelji, nezadovoljni pritiskom koji deca osećaju, a možda pomalo i zadojeni nadom da će nastavnici biti “lake ruke” pri zaključivanju ocena, ljute se na svaku ocenu koja je manja od četvorke ili petice.

A deca? Deca vide kako su odrasli zbunjeni, ali učeni da poštuju autoritet. Da se ne bune. Pa tako i sada poštuju dopise i odluke. A odluke su vrlo zanimljive. Dok će neke škole biti otvorene za učenike kao i do 6. juna, druge su rešile da za mlađe osnovce i sve koji ne popravljaju ocene, raspust počinje tog dana – bez prava da deca uopšte dođu u školu 7. juna, želeli to ili ne.

Novinari Blica razgovarali su sa direktorima nekoliko škola koje su se potrudile da odluke donose u interesu svojih đaka.

„Imamo produženi boravak koji nastavlja da radi normalno, imamo celodnevnu nastavu koja takođe nastavlja da radi normalno do 20. juna kao što je predviđeno kalendarom. Tu se faktički ništa ne menja. S druge strane, ako neko ne želi da šalje dete ni u produženi boravak ni u školu, on to može da uradi“, kaže Darko Eger, direktor Osnovne škole “Kneginja Milica” za Blic.

Direktor osnovne škole u Vrčinu, Dobrica Sinđelić takođe je potvrdio da deca regularno dolaze u škole i ostaju u produženom boravku, kako je bilo i do sada.

U školama gde ima više grupa, radiće se anketa u zavisnosti od interesovanja roditelja.

„Možda ostane sve po starom, možda bude spajanje grupa i modifikovanje, ali produženi boravak radi normalno. Danas smo tim povodom slali ankete roditeljima“, kazao je Nebojša Trifić, direktor Osnovne škole “Miloje Vasić” u Kaluđerici.

Nastavnik će biti tu po svom rasporedu časova

Darko Egar je pojasnio da će nastavnik svakako dolaziti u školu po svom rasporedu časova, te naglasio da se ne prekida rad škole.

„Obustavlja se samo izvođenje predavanja, obrade novog gradiva. Nastavnik je tu u svom radnom vremenu. Ukoliko nešto zahteva posebni dodatak, dopunska nastava, naravno da je potrebno organizovati dopunsku nastavu“, poručio je Egar.

„Po rasporedu časova deca popravljaju ocene, nastavnik sedi u svojoj učionici“, rekao je Sinđelić.

Sinđelić je naglasio da će se ovo vreme iskoristiti „za ono što najviše fali u školi, a to je socijalizacija dece“.

„Oni kada završe pitanje ocena, šta bi drugo radili? Šta ima lepše od otvaranja tema koje su interesantne deci. To je bitna stvar koja se dobija, interakcija između nastavnika i deteta“, kazao je on.

S obzirom na to da klasične nastave neće biti, na nastavnicima je da osmisle kako će časovi izgledati i šta će sa decom raditi za vreme njihovog boravka u školi. Jedinstveni model ne postoji i tu su sada nastavnici ti koji treba da pokažu svoju kreativnost i inovativnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako će raditi škole do 20. juna? Dopis Ministarstva nejasan, tumačenja različita"

  1. Anica kaže:

    Ministarstvo prosvete uvek šalje nejasne poruke,ono kao da je na nekoj drugoj planeti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama