Како да лако рециклирате ако живите у Београду?

ЈКП „Градска чистоћа“ успешно спроводи пројекат под називом „Еко-кеса за чистији град“. Али никад довољно суграђана који рециклирају.

Ако се још нисте прикључили акцији, или не знате како, а желите да будете еколошки одговорни, прочитајте овај текст до краја.

 Дакле, како да учествујете у рециклажном пројекту? Нећемо рећи да не морате да се потрудите. Морате, али само мало и само два пута годишње.

Елем, пројекат се спроводи на свих десет београдских општина које су у надлежности предузећа. Учесници акције у својим домаћиниствима у „еко-кесу“ запремине од 120 литара одлажу мешовити рециклабилни отпад и то папир, пластичну (ПЕТ) и металну амбалажу (МЕТ).

Али, одакле вам “еко-кесе”? Е, ту долазимо до оног дела када ви треба да се потрудите. Заправо, потребно је да два пута годишње одете на погон „Градске чистоће“ на општини на којој живите и понесете рачун “Инфостана” са собом. На погону ће вас запослени уписати у базу података учесника пројекта “Еко-кеса за чистији град” и предати вам 24 “еко-кесе”, што је довољна количина кеса за наредних шест месеци. Зато морате два пута годишње свратити до погона. Први пут да се пријавите за учешће у пројекту и добијете прву туру кеса, а потом други пут, по још 24 кесе за следећих шест месеци. Само више не морате доносити уплатницу “Инфостана”.

Можда ће се неко питати зашто нам је она уопште била потребна? Свакако, не да бисмо видели да ли уредно измирујете своје обавезе, већ да бисмо за ваше домаћинство направили јединствени баркод.

А чему он служи?

Звучи можда компликовано, али је једноставно.

Када се пријавите за учешће, добијете “еко-кесе” и одштампане баркодове, у свом дому почнете да раздвајате отпад, тако што рециклабиле одлажете у “еко-кесу”. Када је попуните, на њу залепите један баркод.

Попуњену и баркодирану “еко-кесу” износите једном недељно на тротоар у близини саобраћајнице испред своје куће или зграде или поред најближег контејнера у термину од 20:00 до 22:00 часова, а у зависности од општине у којој живите то чините следећим данима:

ГО Нови Београд – понедељком (Пиносава, Бели поток, Јајинци)

ГО Земун – уторком

ГО Чукарица – средом (Алтина, Галеника и Плави хоризонти)

ГО Савски венац и Раковица – четвртком (насеље Умка)

ГО Врачар и Звездара – петком

ГО Стари град и Палилула – суботом (Борча, Овча, Крњача)

ГО Вождовац и Стари град – недељом

Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ ће потом сакупљене кесе из вашег краја одвозити на „Погон за прикупљање и промет секундарних сировина“ и тај отпад подвргнути даљем процесу рециклаже. Циљ пројекта „Еко-кеса за чистији град“ је да позитивно утичемо на развој рециклаже у Београду, да у значајној мери смањимо количине отпада које се похрањују на депонији у Винчи, а повећамо количину отпада који се рециклира. Тако заједно доприносимо очувању природних ресурса и животне средине.

Пошто месечно изнесете четири попуњене „еко-кесе“, а то се прати учитавањем баркода на погону „Чистоће“, (ето томе служе 😊) остварићете право на 20 одсто попуста на услугу одношења смећа на уплатници “Инфостана”. Сложићемо се да није то велика новчана уштеда, но из ЈКП Градске Чистоће кажу да су желели да се некако одуже свима који се труде да заједно са њима брину о животној средини и одговорно се односе према отпаду.

Ето. Придужите се. Није тешко.