Када дете најраније показује своје таленте?

9 новембра, 2016

 
Посматрајте ваше дете, обратите пажњу са чим највише воли да се игра. С обзиром на то да је таленат урођен, дете ће га испољити у најранијем детињству. Због тога је важно да проводите што више времена са својим дететом, како бисте га што боље разумели и евентуално приметили да је талентовано.

Направите пријатно окружење за игру, а играчке одаберите у зависности од дететових интересовања.
 
Када дете најраније показује своје таленте?
Веома је важно да таленат малишана усмерите на прави начин!
Код веома надарене деце таленат се испољава веома рано, већ између 2. и 7. године. У том периоду показује јасне склоности ка одређеној области, плесу, музици, спорту, уметности или науци и то је право време када таленат треба усмерити на прави начин.
Треба бити веома опрезан, јер талентована деца умеју да буду веома осетљива уколико је њихов таленат остао непримећен.
 
Како могу да помогнем талентованом малишану?
Свакако родитељи играју одлучујућу улогу у одрастању сваког детета, а нарочито ако дете има специјалан дар. Веома је важно да одаберете доброг учитеља музике, спортски клуб и слично, а како дете буде напредовало желеће напредније и професоре са више знања.
Међутим, иако је овој деци потребна велика подршка и разумевање, никада немојте допустити да вам ваша амбиција буде испред интереса детета. Најважније је да дете у сваком тренутку може да осети вашу подршку и чврст ослонац у породици. Такође, добро би било да породица, нарочито уколико има више деце, има неке своје ритуале приликом прослављања успеха…
 
Шта ако дете показује више талената?
Талентовано дете се разликује од друге деце и тога треба бити свестан. Осим што показују изузетну склоност за одређену област, веома су креативни, посвећени, интелигенти, а у већини случајева су чак талентовани за неколико различитих области.
Такође, може се десити да дете покаже склоност ка музици, али да неко време „лута“, тачније да није сигуран који инструмент жели да свира, или да после неког времена откријете да уствари дивно глуми… Не треба бринути ни уколико дете одустане од свог хобија и посвети се нечем другом, већ и у овом случају будите највећа подршка малишану.
 
Савети родитељима надареног малишана
Пронађите учитеља за којег поуздано знате да добро ради свој посао, јер ће он код детета развити стрпљење, дисциплину и самопоштовање. Наравно, дете ће бити задовољније уколико га учи неко ко му се допада и коме верује.
Нека ваша очекивања буду реалистична. Вероватно сте чули за стереотипе како родитељи по сваку цену желе да им дете буду успешна, не размишљајући о осећањима малишана. Због тога нека вам на првом месту буде чињеница да је ваше дете задовољно, срећно и да ужива у ономе што ради.
Понекад су деца помало лења, па би било добро у договору са учитељем поставити циљеве. Такође, распитајте се о специјалним програмима или камповима где дете може да се дружи и учи са малишанима који имају слична интересовања.
Наградите напредак. Надарена деца обично теже перфекцији и због тога могу да буду под великим стресом кад нешто не ураде како су замислили. Никако их не треба исмевати или понижавати због тога. За сваки мали напредак дајте му до знања да сте поносни на њега или га наградите и реците му да сви људи понекад погреше…
На крају, некада дете само жели да буде дете. Иако можда малишан показује резултате као одрасле особа имајте на уму да понекад само жели да се мази са вама, да слуша причице за лаку ноћ, дружи се са вршњацима…
 
Извор: www.bebac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама