Чувари Змајевог блага – едукативна и забавна игрица за основце настала по узору на књигу

Колико је важно да децу у прве три године њиховог живота потпуно поштедимо екрана, толико је важно и да касније, када им дозволимо да их користе, пронађемо праву меру и адекватан садржај. То је, у 21. веку, један од највећих изазова родитељства. И ту онда долазимо до оне чувене мантре: „ма може све, само умерено“. Пре свега – не може све. Родитељи и те како морају строго да пазе какав то садржај њихова деца прате, а друго – умереност је врло растегљив појам. За неког је то пола сата, а за неког два сата пред екраном.

И док се ми трудимо да кроз текстове на нашем сајту скренемо пажњу родитељима колико је важно да контролишу време које деца проводе пред екранима, не смемо да заборавимо још једну битну ствар – циљ није и не треба да буде да деци забранимо екране, већ да их научимо како да их паметно и безбедно користе.

Дигитализација нам може много тога доброг донети ако је користимо на начин да од ње учимо, сазнајемо нове ствари, ширимо видике. 

Да, потпуно је у реду да првак затражи да одигра неку игрицу на мобилном телефону, а на нама, родитељима, лежи одговорност када је у питању избор тих игрица. Тај избор треба да буде резултат договора с дететом, али не без наше сагласности.

Једна од игрица коју слободно можемо препоручити и млађим основцима је Чувари Змајевог блага. Допала нам се зато што је:

– Настала по узору на истоимену књигу

– Красе дивне илустрације Боба Живковића

– Аутор игре ограничио време које дете може да проведе играјући се

– Веома едукативна и помаже деци да направе прве кораке ка финансијској писмености

– Креирана тако да деца не могу нигде да кликну и тако случајно потроше неки новац

„Игрицу смо осмислили као авантуру у којој играчи и играчице сакупљају благо једног Змаја, а у зависности од тога колико успешно превазилазе препреке на које на том путу наилазе, то благо могу да увећају или изгубе. Главни јунак у игрици је један симпатични Змај, који чува Златну планину. Међутим, он одлучује да се пензионише, па креће у потрагу за неким коме би могао да препусти чување блага. Играч се зато пење на планину и голица Змаја, коме од смеха испадају новчићи, које он потом сакупља. Када играч претера с голицањем, Змај се разљути и почиње да га јури, а једини начин да играч сачува сакупљено благо јесте да тачно одговори на питања из области финансија на која током бега наилази и тако буде бржи од Змаја.“ – кажу аутори ове игрице која је настала као део кампање Ерсте банке, под називом #ersteznali.  

Савлађујући изазове које игрица поставља пред играче и самостално располажући благом које сакупе, деца кроз игру усвајају важне финансијске појмове и вештине као што су буџет, штедња, однос цене и вредности, управљање личним финансијама и многе друге.

Ко је креирао игрицу Чувари Змајевог блага

У изради ове апликације су доминантно учествовали наставници, психолози и родитељи, што јој даје посебну вредност. Такође, важан део тима били су и банкари који су поделили своје знање о

новцу и склопили све у целину. Тим Ерсте банке у оквиру пројекта #ersteznali је идејни творац и покретач идеје о изради игрице.

Имајући све то у виду, садржај је прилагођен и безбедан за децу, а ограничено је и време које деца могу да проведу играјући игрицу у континуитету. Такође, не постоји могућност куповине додатних функционалности правим новцем унутар игрице, нити захтева за приступом деловима уређаја или другим апликацијама.

„Важно је да се деца од најмлађих дана упознају са светом финансија, да науче како се штеди, како је тешко зарадити, а са друге стране лако потрошити зарађени новац. Игрица је само још један од алата који би могао да помогне да ова област буде занимљивија свима и да подстакне децу и њихове родитеље да траже финансијска знања и повећавају ниво своје финансијске писмености.“ – кажу нам аутори игрице.

Чуваре Змајевог блага можете се бесплатно преузети са сервиса Google Play и App Store, а ми вам предлажемо да прву партију одиграте заједно са својим дететом. Можда и сами научите нешто ново!