Čuvari Zmajevog blaga – edukativna i zabavna igrica za osnovce nastala po uzoru na knjigu

Koliko je važno da decu u prve tri godine njihovog života potpuno poštedimo ekrana, toliko je važno i da kasnije, kada im dozvolimo da ih koriste, pronađemo pravu meru i adekvatan sadržaj. To je, u 21. veku, jedan od najvećih izazova roditeljstva. I tu onda dolazimo do one čuvene mantre: „ma može sve, samo umereno“. Pre svega – ne može sve. Roditelji i te kako moraju strogo da paze kakav to sadržaj njihova deca prate, a drugo – umerenost je vrlo rastegljiv pojam. Za nekog je to pola sata, a za nekog dva sata pred ekranom.

I dok se mi trudimo da kroz tekstove na našem sajtu skrenemo pažnju roditeljima koliko je važno da kontrolišu vreme koje deca provode pred ekranima, ne smemo da zaboravimo još jednu bitnu stvar – cilj nije i ne treba da bude da deci zabranimo ekrane, već da ih naučimo kako da ih pametno i bezbedno koriste.

Digitalizacija nam može mnogo toga dobrog doneti ako je koristimo na način da od nje učimo, saznajemo nove stvari, širimo vidike. 

Da, potpuno je u redu da prvak zatraži da odigra neku igricu na mobilnom telefonu, a na nama, roditeljima, leži odgovornost kada je u pitanju izbor tih igrica. Taj izbor treba da bude rezultat dogovora s detetom, ali ne bez naše saglasnosti.

Jedna od igrica koju slobodno možemo preporučiti i mlađim osnovcima je Čuvari Zmajevog blaga. Dopala nam se zato što je:

– Nastala po uzoru na istoimenu knjigu

– Krase divne ilustracije Boba Živkovića

– Autor igre ograničio vreme koje dete može da provede igrajući se

– Veoma edukativna i pomaže deci da naprave prve korake ka finansijskoj pismenosti

– Kreirana tako da deca ne mogu nigde da kliknu i tako slučajno potroše neki novac

„Igricu smo osmislili kao avanturu u kojoj igrači i igračice sakupljaju blago jednog Zmaja, a u zavisnosti od toga koliko uspešno prevazilaze prepreke na koje na tom putu nailaze, to blago mogu da uvećaju ili izgube. Glavni junak u igrici je jedan simpatični Zmaj, koji čuva Zlatnu planinu. Međutim, on odlučuje da se penzioniše, pa kreće u potragu za nekim kome bi mogao da prepusti čuvanje blaga. Igrač se zato penje na planinu i golica Zmaja, kome od smeha ispadaju novčići, koje on potom sakuplja. Kada igrač pretera s golicanjem, Zmaj se razljuti i počinje da ga juri, a jedini način da igrač sačuva sakupljeno blago jeste da tačno odgovori na pitanja iz oblasti finansija na koja tokom bega nailazi i tako bude brži od Zmaja.“ – kažu autori ove igrice koja je nastala kao deo kampanje Erste banke, pod nazivom #ersteznali.  

Savlađujući izazove koje igrica postavlja pred igrače i samostalno raspolažući blagom koje sakupe, deca kroz igru usvajaju važne finansijske pojmove i veštine kao što su budžet, štednja, odnos cene i vrednosti, upravljanje ličnim finansijama i mnoge druge.

Ko je kreirao igricu Čuvari Zmajevog blaga

U izradi ove aplikacije su dominantno učestvovali nastavnici, psiholozi i roditelji, što joj daje posebnu vrednost. Takođe, važan deo tima bili su i bankari koji su podelili svoje znanje o

novcu i sklopili sve u celinu. Tim Erste banke u okviru projekta #ersteznali je idejni tvorac i pokretač ideje o izradi igrice.

Imajući sve to u vidu, sadržaj je prilagođen i bezbedan za decu, a ograničeno je i vreme koje deca mogu da provedu igrajući igricu u kontinuitetu. Takođe, ne postoji mogućnost kupovine dodatnih funkcionalnosti pravim novcem unutar igrice, niti zahteva za pristupom delovima uređaja ili drugim aplikacijama.

„Važno je da se deca od najmlađih dana upoznaju sa svetom finansija, da nauče kako se štedi, kako je teško zaraditi, a sa druge strane lako potrošiti zarađeni novac. Igrica je samo još jedan od alata koji bi mogao da pomogne da ova oblast bude zanimljivija svima i da podstakne decu i njihove roditelje da traže finansijska znanja i povećavaju nivo svoje finansijske pismenosti.“ – kažu nam autori igrice.

Čuvare Zmajevog blaga možete se besplatno preuzeti sa servisa Google Play i App Store, a mi vam predlažemo da prvu partiju odigrate zajedno sa svojim detetom. Možda i sami naučite nešto novo!