Како добити повраћај ПДВ-а на опрему за бебе по новом, а како по старом Закону

17 фебруара, 2020

Захтев за повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе може се поднети још данас и сутра. Нови Закон о финансијској подршци породице с децом је ступио на снагу, а стари још увек важи до првог јула 2020. године, што буни родитеље.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић објаснио је за РТС када и како право на повраћај ПДВ-а родитељи могу да остваре по новом, а како по старом закону.

Ђорђевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да сва деца рођена после првог јула 2018. године, када је ступила на снагу Измена и допуна закона о финансијској подршци породице с децом, уз прву рату родитељског додатка добијају једнократно 5.000 динара, преноси  Блиц.

– Деца која су рођена пре првог јула добијају по старом систему где се повраћај ПДВ-а врши тако што родитељи полажу исечке и пријаву за повраћај ПДВ-а надлежној пореској управи – каже Ђорђевић.

Истиче да су по старом закону постојала ограничења на основу висине зараде и имовине родитеља, а да сада тога нема и сви родитељи добијају једнократну помоћ у износу од 5.000 динара.

– Стари закон истиче првог јула 2020. године. Последња пријава ће бити од првог о 15. јула за шест месеци у овој години и то ће бити крај. Од тада неће више бити деце која ће добијати по старом закону – истиче министар Ђорђевић.

Ђорђевић објашњава да родитељи могу образац да преузму са сајта Пореске управе и пошаљу га препорученом поштом уз све што је потребно приложити.

– По новом закону нема више подношења, уз уплату првог родитељског додатка добија се 5.000 динара и то важи за све – наглашава Ђорђевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама