Како је један дечак научио да буде стрпљив, чека ред и не отима играчке

Дечака Андреја нервира чекање у реду на игралишту. Он тада среће свог новог љубимца кога само он види – Нарав. Брзином муње, Нарав рашчишћује игралиште и Андреј остаје сам да се игра.

Али да ли је то помоћ која је Андреју потребна? Не, напротив. Нарав почиње свуда да га прати и прави му проблеме на сваком кораку. Тада Андреј схвата да треба да јој стане на пут, јер нико не жели да има другара због кога стално упада у невоље.

Ово је, укратко, радња књиге „Укроћена нарав“. обавезног штива сваког родитеља чије дете се бори са снажним емоцијама и жељом да “све буде баш по његовом”.

„Укроћена нарав“ долази нам из ЈРЈ издаваштва и говори о томе како је један дечак научио да постане стрпљив и обуздао своју нервозу.

Вероватно се сваки родитељ сусрео с нестрпљењем свог детета, са нетолеранцијом свега што му се не свиђа, с његовом жељом да добије све и одмах. Деца нервозу могу испољавати свуда – смета им ако им неко дете узме играчку, ако морају да чекају на ред на игралишту, ако мама инсистира да поједу оброк који им се не свиђа, ако им тата не дозвољава да ураде баш све што су замислили. То су нормалне фазе одрастања, али ипак би их требало кориговати у раном детињству. У супротном, ризикујемо да нам деца израсту у људе који не могу да савладају овакву нарав већ се понашају као деца којој је одузета играчка. А ниједан родитељ то не жели. Задатак и жеља свих нас је да нам деца израсту у ментално здраве људе, који правилно доносе одлуке, прихватају да не може све и одмах, јер је то одлика зрелости.

Како деци помоћи да обуздају своју нарав и усмерити их на прави пут док није касно? Да ли су казне и забране право решење? Психолози кажу да ћете том методом само још више раздражити дете и пробудити инат и отпор у њима. Казне их неће умирити. Напротив, изазваће још негативних емоција код њих.

„Укроћена нарав“ је књига како за децу, тако и за родитеље. Зато је намењена узрасту од 5 до 99 година. Деца ће уживати у занимљивој причи која је праћена врло привлачним илустрацијама. Дечака Андреја нервира чекање у реду на игралишту. Он тада среће свог новог љубимца кога само он види – Нарав. Брзином муње, Нарав рашчишћује игралиште и Андреј остаје сам да се игра.

Али да ли је то помоћ која је Андреју потребна? Не, напротив. Нарав почиње свуда да га прати и прави му проблеме на сваком кораку. Тада Андреј схвата да треба да јој стане на пут, јер нико не жели да има другара због кога стално упада у невоље.

Ова сугестивна прича малишанима ће покренути машту. А маштом можемо све: чак и да нечему тако апстрактном као што је нервоза, нарав или агресија дамо конкретан облик и замислимо га као неко биће. Деца најбоље уче визуелним путем, њима су апстрактне ствари непознаница. У томе ова прича и илустрације имају велику улогу.

Занимљива, поучна и едукативна књига „Укроћена нарав“ пронаћи ће пут до срца деце, али и многих родитеља који ће, верујемо, у њој наћи предлоге и смернице за то како да њихово дете израсте у здраву и срећну особу која воли свет око себе и ужива у лепотама живота.