Kako je jedan dečak naučio da bude strpljiv, čeka red i ne otima igračke

Dečaka Andreja nervira čekanje u redu na igralištu. On tada sreće svog novog ljubimca koga samo on vidi – Narav. Brzinom munje, Narav raščišćuje igralište i Andrej ostaje sam da se igra.

Ali da li je to pomoć koja je Andreju potrebna? Ne, naprotiv. Narav počinje svuda da ga prati i pravi mu probleme na svakom koraku. Tada Andrej shvata da treba da joj stane na put, jer niko ne želi da ima drugara zbog koga stalno upada u nevolje.

Ovo je, ukratko, radnja knjige „Ukroćena narav“. obaveznog štiva svakog roditelja čije dete se bori sa snažnim emocijama i željom da „sve bude baš po njegovom“.

„Ukroćena narav“ dolazi nam iz JRJ izdavaštva i govori o tome kako je jedan dečak naučio da postane strpljiv i obuzdao svoju nervozu.

Verovatno se svaki roditelj susreo s nestrpljenjem svog deteta, sa netolerancijom svega što mu se ne sviđa, s njegovom željom da dobije sve i odmah. Deca nervozu mogu ispoljavati svuda – smeta im ako im neko dete uzme igračku, ako moraju da čekaju na red na igralištu, ako mama insistira da pojedu obrok koji im se ne sviđa, ako im tata ne dozvoljava da urade baš sve što su zamislili. To su normalne faze odrastanja, ali ipak bi ih trebalo korigovati u ranom detinjstvu. U suprotnom, rizikujemo da nam deca izrastu u ljude koji ne mogu da savladaju ovakvu narav već se ponašaju kao deca kojoj je oduzeta igračka. A nijedan roditelj to ne želi. Zadatak i želja svih nas je da nam deca izrastu u mentalno zdrave ljude, koji pravilno donose odluke, prihvataju da ne može sve i odmah, jer je to odlika zrelosti.

Kako deci pomoći da obuzdaju svoju narav i usmeriti ih na pravi put dok nije kasno? Da li su kazne i zabrane pravo rešenje? Psiholozi kažu da ćete tom metodom samo još više razdražiti dete i probuditi inat i otpor u njima. Kazne ih neće umiriti. Naprotiv, izazvaće još negativnih emocija kod njih.

„Ukroćena narav“ je knjiga kako za decu, tako i za roditelje. Zato je namenjena uzrastu od 5 do 99 godina. Deca će uživati u zanimljivoj priči koja je praćena vrlo privlačnim ilustracijama. Dečaka Andreja nervira čekanje u redu na igralištu. On tada sreće svog novog ljubimca koga samo on vidi – Narav. Brzinom munje, Narav raščišćuje igralište i Andrej ostaje sam da se igra.

Ali da li je to pomoć koja je Andreju potrebna? Ne, naprotiv. Narav počinje svuda da ga prati i pravi mu probleme na svakom koraku. Tada Andrej shvata da treba da joj stane na put, jer niko ne želi da ima drugara zbog koga stalno upada u nevolje.

Ova sugestivna priča mališanima će pokrenuti maštu. A maštom možemo sve: čak i da nečemu tako apstraktnom kao što je nervoza, narav ili agresija damo konkretan oblik i zamislimo ga kao neko biće. Deca najbolje uče vizuelnim putem, njima su apstraktne stvari nepoznanica. U tome ova priča i ilustracije imaju veliku ulogu.

Zanimljiva, poučna i edukativna knjiga „Ukroćena narav“ pronaći će put do srca dece, ali i mnogih roditelja koji će, verujemo, u njoj naći predloge i smernice za to kako da njihovo dete izraste u zdravu i srećnu osobu koja voli svet oko sebe i uživa u lepotama života.