Kako je u našoj kući prestala svađa oko učenja i domaćih zadataka

23 novembra, 2020

Školska godina je u toku, časovi su skraćeni, odeljenja razvrstana na grupe, radi se online i u učionicama, mnogo toga je čak i otkazano. Svakog dana se sa strepnjom pitamo da li ćemo ili nećemo preći na onlajn nastavu. Jedni strepe jer brinu ko će čuvati decu dok su na poslu, drugi priželjkuju onlajn nastavu jer se ne osećaju bezbedno što im deca borave u kolektivu.

U takvoj situaciji, mi smo pred novim izazovom – kako sada promeniti i način učenja?

Mnogo je nedoumica i lutanja, za rad sa detetom kod kuće je sve manje vremena, roditeljima nedostaju internet znanja i veštine, a ni deca više nisu deca kakva smo i sami bili. Ujedno, sve ovo dešava nam se prvi put, pa ćemo i sami morati da se menjamo, zaključila je zabrinuta majka u meni.

Jeste li pokušali da prirodnu dečju radoznalost, ljubav prema video-igricama ili internet pretraživanju okrenete u korist znanja? Jeste li ikada razmislili o tome da možda možete i bez plaćenih dodatnih časova da pomognete svom detetu? Na kraju, jeste li mu ikada rekli „Istražuj, traži odgovore gde god misliš da treba, listaj knjige, sveske, internet, razgovaraj sa babom, komšijom, vršnjacima!”?

Ako niste, vreme je da uradite baš to. Ja sam probala i – uspelo je.

Roditelj sam, kao i vi, i svi vaši problemi bili su i moji dovoljno dugo da pomislim da ću da poludim od nemoći. Preslišavanje se obično pretvaralo u vašar plača i lupanja vratima, a pokušaj da zajedno učimo u „ne slušaš me” i „dosadna si”. Sve ono što bi retke trenutke kada smo kod kuće zajedno trebalo da čini mirnim i lepim, pretvaralo se u poprište nove bitke za boljom ocenom. Jednom rečju, beznadežna ja, očajni oni.

I onda sam krenula da istražujem zapitkujući internet i saborce u roditeljstvu i pronašla sam jednu zanimljivu ediciju pod nazivom Easy start. Vidim da je reč o ’alatima’ za učenje. „To je to”, rekoh sebi. Kratki testovi i priručnici sa odgovorima i objašnjenjima ‒ dobro; mogućnost da radimo zajedno ‒ odlično; šansa da se iznova nauči brzo zaboravljeno ‒ super! Kliknem dva puta i naručim matematiku, srpski jezik i književnost, istoriju, geografiju, biologiju, fiziku i hemiju. I da, nisam morala da, kao i obično, za to odvojim pola plate, a poštar je već sve doneo.

Raspakivanje paketa je tek bilo veselo… Naučeni na klasične udžbenike, sinovi su bili zatečeni zanimljivim sadržajem. Sve je više ličilo na neke zanimljive kviz-igre, nego na učenje i, mic po mic, test po test, četvorka na peticu, i konačno sam mogla da odahnem i uživam u njihovom odrastanju i školi, posle toliko godina pravog pravcijatog mučenja.

Za majku pet, a za ’Easy start’ pet plus! „Bukvalno su vrh!”, kažu i klinci mojih prijateljica, kojima sam odmah preporučila ove odlične testove „Škole plus”. Hvala im na poverenju. Radosna sam i što sam uspela da ovo iskustvo o lako dostupnom rešenju prenesem i vama.
Za jednu prosečnu majku dva osnovca to je jedna od onih malih, a ogromnih stvari.

Piše: Marija Andrić, medicinska sestra i mama jednog sedmaka iz Beograda

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama