Kako kašnjenje u progovaranju utiče na pojavu mucanja?

Da li kašnjenje u progovaranju utiče na pojavu mucanja?Da.

Kašnjenje u progovaranju je složen problem koji se reflektuje na sve oblasti života deteta. Dete koje kasni u progovaranju trpi frustraciju svaki put kada ne može da se izrazi ili kada ga drugi ne razumeju. Ukoliko se ne reaguje adekvatno i na vreme stepen frustracije i neprijatnosti se povećavaju. Posledice ovoga se ogledaju na planu emocija, ponašanja, pažnje a naročito u formiranju slike o sebi i samopouzdanju.
Kako kašnjenje u progovaranju utiče na pojavu mucanja?
Mucanje je svako remećenje ritma i tempa govora. Ono u sebi uvek sadrži dve komponente:
Jezičku, koja je zasnovana na neadekvatnim jezičkim i komunikativnim veštinama, i
Psihološku, koja se ogleda u povećanom stepenu uznemirenosti, nesigurnosti i nezadovoljstva.
Dakle, dete koje ima teškoću da se verbalno izrazi zato što teško dolazi do reči (sporije pretražuje vokabular), pravi gramatičke greške i zamuckuje trpi psihološku tenziju. Psihološka tenzija koju dete oseća intenzivira mucanje. Ovo postaje začarani krug gde se uzrok i posledica smenjuju a simptomi se pogoršavaju.
Sa pojmom fiziološkog mucaja se susreo svako ko se interesovao za mucanje kod dece. Video. Po definiciji fiziološko mucanje se javlja između treće i pete godine i ne traje duže od 90 dana. Ako se faza otprati na adekvatan način ona je prolaznog tipa i ne ostavlja posledice. Više o mucanju možete pročitati ovde.
Kao logopedi koji se bave stimulacijom progovaranja ističemo da ukoliko postoji kašnjenje u progovaranju mucanje se ne može smatrati fiziološkim. Fiziološko mucanje je faza urednog jezičkog razvoja. Ukoliko je jezički razvoj pod opterećenjem mucanje ga dodatno usložnjava.
Kako radimo sa decom koja mucaju i kasne u progovaranju?
U ovom slučaju je potrebno istovremeno raditi na više polja. Neophodno je:
Relaksirati dete
Jačati samopouzdanje
Podupreti jezički razvoj
Uspostaviti pravilan ritam i tempo govora.
Deluje nemoguće uskladiti ova četiri zadatka ali naše dugogodišnje iskustvo pokazuje da se može ali je teško. Najvažnije je da roditelji dobiju tačne instrukcije šta, kako i zašto treba da rade. Ako smo dobro sinhronizovan tim već sa prvim poboljšanjem svima postaje mnogo lakše.
Izvor: logopediavramovic.com