Како мајка утиче на развој мозга код детета

11 септембра, 2021

Два мозга приказана на слици припадају трогодишњој деци, али је разлика у њиховој величини значајна.

Оно што је још значајније јесте то што се чини да промена у волумену и изгледу зависи од тога како се према детету односила мајка или главни старатељ.

Професор Алан Шор с UCLA, који је допринео великом броју истраживања о овом феномену, истиче да је раст можданих станица “последица интеракције детета са главним старатељем”, пише The Sunday Telegraph.

Мозгови ово двоје трогодишњака варирају у величини у складу с љубављу коју су добијали од својих старатеља. То значи да раст дететовог мозга “дословно изискује позитивну интеракцију између мајке и детета. Развој можданих склопова зависи управо од тога.”

Чланак такође додаје да од односу према деци у њихове две прве године живота понекад зависи хоће ли дете када постане одрасла особа имати потпуно функционалан мозак.

Истиче како оштећење које настаје при занемаривању и другим облицима злостављања може узроковати смањену интелигенцију, умањену способност емпатије те повећану подложност зависности од дрога и криминалу.

Рад одражава открића дечјих психијатара и неуронаучника. Истраживања спроведена 2012. године су показала да деца школског узраста чије су мајке о њима бринуле с љубављу и нежношћу у раном раздобљу живота имају мозак с већим хипокампусом. Хипокампус је кључна структура важна за учење, памћење и реакцију на стрес.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама