Kako majka utiče na razvoj mozga kod deteta

11 septembra, 2021

Dva mozga prikazana na slici pripadaju trogodišnjoj deci, ali je razlika u njihovoj veličini značajna.

Ono što je još značajnije jeste to što se čini da promena u volumenu i izgledu zavisi od toga kako se prema detetu odnosila majka ili glavni staratelj.

Profesor Alan Šor s UCLA, koji je doprineo velikom broju istraživanja o ovom fenomenu, ističe da je rast moždanih stanica “posledica interakcije deteta sa glavnim starateljem”, piše The Sunday Telegraph.

Mozgovi ovo dvoje trogodišnjaka variraju u veličini u skladu s ljubavlju koju su dobijali od svojih staratelja. To znači da rast detetovog mozga “doslovno iziskuje pozitivnu interakciju između majke i deteta. Razvoj moždanih sklopova zavisi upravo od toga.”

Članak takođe dodaje da od odnosu prema deci u njihove dve prve godine života ponekad zavisi hoće li dete kada postane odrasla osoba imati potpuno funkcionalan mozak.

Ističe kako oštećenje koje nastaje pri zanemarivanju i drugim oblicima zlostavljanja može uzrokovati smanjenu inteligenciju, umanjenu sposobnost empatije te povećanu podložnost zavisnosti od droga i kriminalu.

Rad odražava otkrića dečjih psihijatara i neuronaučnika. Istraživanja sprovedena 2012. godine su pokazala da deca školskog uzrasta čije su majke o njima brinule s ljubavlju i nežnošću u ranom razdoblju života imaju mozak s većim hipokampusom. Hipokampus je ključna struktura važna za učenje, pamćenje i reakciju na stres.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama