Kako roditelji loše navike "prenose" na potomke

29 januara, 2017

Ako ne želite da usvoje vaše loše navike, povedite računa o svojim svakodnevnim ritualima, koji mogu da “upropaste” mališane

ONO što vi radite, radiće i vaša deca. Zato, ako ne želite da usvoje vaše loše navike, povedite računa o svojim svakodnevnim ritualima, koji mogu da “upropaste” mališane.
* Zaluđenost tehnikom
Ako po ceo dan sedite ispred TV ekrana, na svakih pet minuta proveravate mejlove, poruke i telefon, nervirate se što je internet spor, kako očekujete da se dete ponaša drugačije? Tako gubite autoritet kada mu naredite da prestane sa igricama i gledanjem crtaća.
* Neredovna i nezdrava ishrana
Vi ručate kad stignete i to uglavnom brzu hranu, a tražite od deteta da redovno jede, unosi vitamine i minerale. Nemoguće. Mališan mora da vidi da i vi radite to što od njega očekujete.
* Ležete i ustajete kasno
Iako volite da noću “vilenite” i spavate do kasno, potrudite se da se promenite zbog dece, jer svojim primerom treba da pokažete da mora da legne na vreme, a ne kada mu padne na pamet.
* Ogovarate druge pred ukućanima
Ukoliko pred najmlađima bez zadrške pričate loše o komšijama, vaspitačici, nastavnicima, rođacima, dete će to usvojiti kao normalan obrazac ponašanja.
* Lenjost i neodgovornost prema poslu
Često “bežite” sa posla, odlažete izvršenje zadataka, mrzi vas da održavate higijenu stana i dete sve to vidi, pa će se i ono najverovatnije tako ponašati kad odraste.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Kako roditelji loše navike "prenose" na potomke

 1. Gricko kaže:

  Slažem se u potpunosti i da dodam stavke koje takođe kvare decu:
  1) Konstantno kašnjenje izvesnih profesora na časove (i srednjih i osnovnih škola)
  2) Razlike u ophođenju prema deci (različiti aršini) prema tome kakve ili kolike “zasluge ili moći” imaju roditelji
  3) Kodeks oblačenja osoblja škole – takođe “vaspitava” decu
  4) “Bežanje” sa određenih termina “otvorenih vrata” ukoliko se ne pojavi niko od roditelja (dešavalo mi se da “kasnim” a smatrala sam da mogu doći u bilo koje vreme zakazanog termina
  5) Nezadovoljstvo štrajkom se takođe odražava na decu – prema tome i oni smatraju da treba da “štrajkuju” (čitaj beže sa časa) jer znaju biti nezadovoljni teškim nerazumljivim predavanjem, predavačem koji ih kinji iz njemu znanog razloga i iz mnogih drugih razloga
  Deca sve vide….. svi ih vaspitamo

  1. Branislava kaže:

   Da, svi loši primeri van kuće mogu loše uticati i utiču na razvoj ličnosti deteta, naročito ako ono nema adekvatno kućno vaspitanje.

 2. Branislava kaže:

  Da, svi loši primeri van kuće mogu loše uticati i utiču na razvoj ličnosti deteta, naročito ako ono nema adekvatno kućno vaspitanje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama