Kako se izboriti sa tvrdoglavim detetom

14 januara, 2015

Dete koje tvrdoglavo neće da posluša može da bude prava noća mora u određenim trenucima, naročito kada odbija da uradi nešto što je bolje za njega. Tvrdoglavo ponašanje lako stvara tenziju i podiže nivo stresa u celoj porodici. Evo nekoliko strategija koje će vam pomoći da se izborite sa detetom u ovim trenucima:
 
Demotivišite garodite
Prva stvar koju treba da uradite je da obratite pažnju da dete nikada ne uspe da dobije ono što hoće kada koristi tvrdoglavo ponašanje. U mnogo slučajeva roditelji sasvim nesvesno daju pozitivan odgovor na tvrdoglavo ponašanje čime, zapravo, nagrađuju dete i podstiču njegovo neprimereno ponašanje. Umesto da dozvolite da nastavi sa svojim ponašanjem potrebno je da insistirate na posledici ili pretnji koju ste uputili.
Prva stvar koju treba da uradite je da obratite pažnju da dete nikada ne uspe da dobije ono što hoće kada koristi tvrdoglavo ponašanje. U mnogo slučajeva roditelji sasvim nesvesno daju pozitivan odgovor na tvrdoglavo ponašanje čime, zapravo, nagrađuju dete i podstiču njegovo neprimereno ponašanje. Umesto da dozvolite da nastavi sa svojim ponašanjem potrebno je da insistirate na posledici ili pretnji koju ste uputili.
Na primer, ako kažete detetu da pokupi igračke i ono odbije nastavljajući da se igra, nije dovoljno da se požalite i onda vi pokupite igračke. Na taj način ćete naučiti dete da se isplati biti tvrdoglav i ne poslušati. Situacija se neće popraviti sama od sebe.
 
Kreirajte rutinu
Ustaljivanje rutine u svakodnevnici je veoma važno kako za sasvim malu tako i za školsku decu. Dete koje ima ustaljenu rutinu će znati šta može da očekuje. Uostalom i vama će biti lakše da organizujete ceo dan i prilagodite raspored vašem detetu.
Kada primetite da dete u određeno doba dana postaje nervozno i teško za saradnju to znači da mu je potreban odmor. Prilagodite se i bolje ćete se slagati.
 
Postavite pravila
Jasno stavite do znanja detetu šta se od njega očekuje i koje reakcije i ponašanja neće biti tolerisani. Najbolje je da pravila budu sažeta i precizna. Možete ih i okačiti na zid i pomoći detetu da ih se pridržava.
 
Razgovarajte o osećanjima
Tvrdoglava reakcija nije uvek znak pobune protiv roditeljskog autoriteta već može da bude izraz detetove frustracije ili stresa. Razgovarajte otvoreno sa detetom o tome kako se oseća, možda ono želi nešto da vam kaže samo ne zna pravi način.
 
Nemojte se svađati
Ako počnete da se svađate sa tvrdoglavim detetom situacija će se samo pogoršati. Strpljenje i posvećenost su jedini način da doprete do njega. Posmatrajte dete i pokušajte da uočite šta je to što u detetu izaziva ovakvu reakciju. Uklanjanje uzroka ili udaljavanje deteta od uzroka će mu pomoći da se smiri. Dete će na ovaj način naučiti i kako da izbegava stresne situacije u životu.
 
Podstaknite dobro ponašanje
Roditelji najčešće odgovore kažnjavanjem deteta na njegovo tvrdoglavo ponašanje. Iako je istina da dete mora da nauči da određeni postupci imaju posledice teško da će kažnjavanje bilo šta rešiti. Deca, kao i odrasli, najbolje reaguju na pohvale i nagrade dok pretnje nikada nemaju željeni efekat. Motivišite vaše dete tako što ćete ga pohvaliti svaki put kada se lepo ponaša. A ovaj način ćete podstaći ponavljanje dobrog ponašanja.
 
Slušajte više a pričajte manje
Tvrdoglavost često predstavlja način da se privuče pažnja roditelja. Slušajte zato vaše dete, posvetite mu se, održavajte redovnu komunikaciju i koristite prijateljski ton kada je nervozno ili napeto kako biste smirili situaciju. Detetova tvrdoglavost će se smanjivati postepeno kako ono bude osećalo da mu pridajete dovoljno važnosti.
 
Stvorite mir u kući
Dom treba detetu da pruži osećaj udobnosti i sreće i neka vam to bude cilj u izboru svega što se tiče kuće. Obratite pažnju na ono što se detetu sviđa, stvorite ambijent pun razumevanja i uzajamnog poštovanja. Tako će dete imati svoj mir i pokazati saradnju.
 
Budite dobar uzor
Ako roditelji često započinju svađe i ljute se oko svake sitnice i njihova deca će raditi isto. Roditelji su prvi učitelji deteta od kojih dete uči puno toga. Upravo je zato važno da budete dobar uzor i ponašate se onako kako biste voleli da se i vaše dete ponaša.
 
Upoznajte svoje dete
Da biste znali kako da postupate i ophodite se prema vašem detetu u datom trenutku morate ga dobro poznavati. Pokušajte da ga shvatite i razumete kako biste mogli da predvidite njegove reakcije i ne izazivate nepotreban stres i frustracije.
 
najboljamamanasvetu.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama