Kako se (ne) vaspitavaju razmažena deca

20 aprila, 2015

 
 
Iako postoji neki prećutni (tu i tamo ponekad elaborisani) konsenzus o tome šta znači biti dobar roditelj, ipak i uz brojne priručnike stručnjaka iz oblasti razvojne psihologije, ne postoje jasne i jednoznačne smernice o tome kako vaspitavati dete. Na svakom roditelju je da nađe neku „svoju meru“ u postavljanju granica u odnosu sa detetom, postavljanju sistema pravila koja važe u porodici i kriterijum koji služi za diskriminaciju onih slučajeva kada dete treba podržati i onih kada treba reći „ne“ bez pogovora.
 
Vaspitne mere, kao što smo već pomenuli, nisu date kao parametri a priori. One u velikoj meri zavise od naših shvatanja, našeg obrazovanja, naših stavova, nivoa tolerancije, kulture, shvatanja običaja, nivoa osetljivosti za detetove potrebe i slično. U traženju adekvatnih „mera“ spram svog deteta (ili svoje dece) neminovno grešimo. Koliki je stepen uvida u to da li grešimo, već je druga priča. Svakako, jasno je da su se vremena promenila od onih kada je fokus bio na tome da se deci treba dati do znanja da su mažena i pažena i da je u ovom trenutku mnogo više priča o „prezaštićenoj“ ili „razmaženoj“ deci.
9063-Za-razmazenost-ima-leka
Konfuzija je nastala kod pokušaja da se napravi razlika između nečeg što je lako (u praksi) pomešati. Razmaziti dete ne znaći dati mu mnogo ljubavi. Ne, nije problem u pažnji, nežnosti, sigurnosti koju pružate detetu. „Razmaženo“ postaje ono dete koje ne može da shvati da postoje izvesna pravila. Izostanak pružanja „sigurne luke deci“ u smislu privrženosti, pažnje, psiholozi smatraju opasnom greškom. Dete bi trebalo da odrasta u sredini u kojoj se oseća voljeno, sigurno, zaštićeno. Dete, međutim, ne bi trebalo da odrasta bez nekog sistema pravila.
 
Teorije učenja saglasne su u jednom: doslednost je jedna od najbitnijih osnova učenja. Dosledno u vremenu, određen stimulus mora da bude praćen određenom reakcijom da bi se nešto naučilo. Dakle, ako je stimulus „kršenje pravila“, reakcija mora da bude postavljanje granice. Ako roditelj postavi granicu (makar i samo jednim „ne“) reakcija deteta treba da bude „smirivanje“. Pošto su roditelji po prirodi ljudska bića, je l’, a samim tim i greše, tu doslednost često narušavaju osećanje krivice, te se detetu, ad hoc posle „kazne“ uvodi „nagrada“, nešto što on tehnićki „nije zaslužio“. Važno je da svaki put kada uhvatimo sebe da to radimo postavimo i pitanje o tome koju smo poruku time poslali detetu.
 
Mislimo da je svakom poznat barem jedan roditelj koji teži da svom detetu budu „drug“. Mnogi psiholozi i pedagozi savetuju da i u odnosu u kojem roditelji pokušavaju da uspostave ovakav odnos sa detetom, važno je da zadrže barem neku formu autoriteta. Na kraju, deca će naći drugare među svojim vršnjacima. Roditelje među vršnjacima, teško.
 
rp_30_620x0.jpg
Kako da znate da ste razmazili dete? Teško da negde možete naći sveobuhvatan spisak koji će imati jasno definisane indikatore za detektovanje „razmaženosti“. Međutim, najlakše je reći da se, barem u našoj kulturi, kaže najčešće da je razmaženo ono dete koje ne prihvata roditeljska (niti bilo čija) pravila, ima običaj da „tera po svom“ i onda kada nije prilika da to radi, a pri otporu drugih ima izlive besa ili plača. Mnogi prepoznaju takvu decu po tome što roditelji bukvalno moraju da ih mole da nešto urade i takva deca su najčešće „ukačila“ da su roditelji lako oruđe za manipulaciju. Roditelji podmićuju, igraju po pravilima deteta, a dete preuzima sve „ingerencije“ koje su mu date, ponašajući se onako kako hoće.
 
Ne preterano stručan skup indikatora, ali verujemo – zdravorazumski vrlo blizak opis onoga što je danas moguće videti gotovo svakodnevno.
 
Šta raditi? Uspostavite sistem i pokušajte da ga se držite dosledno. Razmislite koje su to situacije, koja su to ponašanja, koji su to „loši maniri“ koji detetu ne smeju biti dopušteni. Pokušajte da stvorite sebi sliku roditelja koji je dovoljno nežan, pažljiv, brižan prema svom detetu, roditelj kojem dete veruje, kojeg voli i koji uzvraća ljubav detetu ali i koji zna da povuče granicu tamo gde je potrebno i uvede pravila koja treba poštovati.
Izvor: http://pokretzaokret.rs/
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama