Kako sprečiti, a kako lečiti respiratorne infekcije kod dece

3 maja, 2020

Rizik od respiratornih infekcija je neizbežan, naročito ako imate dete koje vreme provodi u kolektivu. Većina lekara će vam i potvrditi da je za imunitet deteta dobro da u detinjstvu bude izloženo virusima i bakterijama jer, kako kažu, imunitet je poput vojske – ako se ulenji i ne mora da odgovara na “napade”, neće znati da se izbori onda kad za to dođe vreme.

Ipak, sve to ne važi za novorođenčad i male bebe. One su nešto drugo. Još vrlo nežne, nenaviknute na svet u koji su stigle, one traže i potrebna im je veća pažnja i briga, te je preventivna zaštita ono o čemu bi roditelji trebalo da razmišljaju.

Kako možete zaštititi svoje dete?

Jednostavno – redovnim ispiranjem nosa proverenim rastvorima. Ruski pedijatar Komarovski naglašava da posle vrtića detetu ispirate nos i usta fiziološkim rastvorom ne samo kada ima respiratornu infekciju, već i preventivno. Na ovaj način ćelije u nosu zadužene za čišćenje bolje rade svoj posao. Sekret nakon toga treba izbaciti – duvanjem nosa ili ga isisati aspiratorom. Najbolje je da rastvor bude na bazi morske vode, potpuno prirodan. Dobar primer je Marimer Baby Isotonic sprej koji je pogodan za korišćenje od rođenja, 100% prirodan i bez konzervansa, a uz to je obogaćen mineralnim solima i morskim elementima. On je namenjen upravo preventivnom ispiranju nosa

A kad se dete već razboli?

Ako do respiratorne infekcije dođe, te se pojave simptomi, konvencionalni tretman uključuje vežbe disanja, kako bi se povećao respiratorni protok i da bi pomogle detetu da izbaci sluz.

Mogu se pojaviti i iznenadna krvarenja koja se često javljaju kao problem kod male dece. Unutar svake nozdrve, otprilike centimetar unutar nosa, nalazi se područje nazalne sluznice. Sastoji se od mnogih malih krvnih sudova koji imaju tendenciju da vrlo lako puknu kod neke dece, jer je njihova sluznica osetljiva.

Prehlada povećava verovatnoću krvarenja iz nosa, prvenstveno zato što izaziva iritaciju sluznice, a zatim zato što je veća verovatnoća da će se kraste koje se formiraju u nosu pojaviti kada se nos stalno izduvava. Ali nemojte paničiti – jednostavno se pobrinite da se nos bebe redovno ispira fiziološkim ili morskim rastvorima, u ovom slučaju Marimer baby Hypertonic sprejem za nos, koji se upravo koristi onda kada već postoje simptomi infekcije. Pogodan je za čišćenje nosnih disajnih puteva, otpušavanje zapušenog nosa, ali i kao pomoć pri lečenju uha, grla i nosa kod dece i novorođenčadi.

Takođe, možete ovlažiti vazduh u prostoriji kako biste sprečili da se sekret pojača, čim se povećava mogućnost da dođe do krvarenja iz nosa.

Ovom higijenom, koja se vrši redovnim ispiranjem morskom vodom, moguće je ukloniti čestice sakupljene preko nosne sluznice i filtrirane kroz nos, kao i alergene odgovorne za kongestiju nosa i drenažu.

Ispiranje je idealno obaviti ujutro ili uveče, kao i pre čišćenja nosa. Preporučuje se da se glava okrene na jednu stranu pre prskanja rastvora, a prilikom upotrebe kod dece, postavite ih u ležeći položaj na bočnu stranu.

Priredila: A. Cvjetić

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama