Како спречити, а како лечити респираторне инфекције код деце

3 маја, 2020

Ризик од респираторних инфекција је неизбежан, нарочито ако имате дете које време проводи у колективу. Већина лекара ће вам и потврдити да је за имунитет детета добро да у детињству буде изложено вирусима и бактеријама јер, како кажу, имунитет је попут војске – ако се улењи и не мора да одговара на “нападе”, неће знати да се избори онда кад за то дође време.

Ипак, све то не важи за новорођенчад и мале бебе. Оне су нешто друго. Још врло нежне, ненавикнуте на свет у који су стигле, оне траже и потребна им је већа пажња и брига, те је превентивна заштита оно о чему би родитељи требало да размишљају.

Како можете заштитити своје дете?

Једноставно – редовним испирањем носа провереним растворима. Руски педијатар Комаровски наглашава да после вртића детету испирате нос и уста физиолошким раствором не само када има респираторну инфекцију, већ и превентивно. На овај начин ћелије у носу задужене за чишћење боље раде свој посао. Секрет након тога треба избацити – дувањем носа или га исисати аспиратором. Најбоље је да раствор буде на бази морске воде, потпуно природан. Добар пример је Marimer Baby Isotonic спреј који је погодан за коришћење од рођења, 100% природан и без конзерванса, а уз то је обогаћен минералним солима и морским елементима. Он је намењен управо превентивном испирању носа

А кад се дете већ разболи?

Ако до респираторне инфекције дође, те се појаве симптоми, конвенционални третман укључује вежбе дисања, како би се повећао респираторни проток и да би помогле детету да избаци слуз.

Могу се појавити и изненадна крварења која се често јављају као проблем код мале деце. Унутар сваке ноздрве, отприлике центиметар унутар носа, налази се подручје назалне слузнице. Састоји се од многих малих крвних судова који имају тенденцију да врло лако пукну код неке деце, јер је њихова слузница осетљива.

Прехлада повећава вероватноћу крварења из носа, првенствено зато што изазива иритацију слузнице, а затим зато што је већа вероватноћа да ће се красте које се формирају у носу појавити када се нос стално издувава. Али немојте паничити – једноставно се побрините да се нос бебе редовно испира физиолошким или морским растворима, у овом случају Marimer baby Hypertonic спрејем за нос, који се управо користи онда када већ постоје симптоми инфекције. Погодан је за чишћење носних дисајних путева, отпушавање запушеног носа, али и као помоћ при лечењу уха, грла и носа код деце и новорођенчади.

Такође, можете овлажити ваздух у просторији како бисте спречили да се секрет појача, чим се повећава могућност да дође до крварења из носа.

Овом хигијеном, која се врши редовним испирањем морском водом, могуће је уклонити честице сакупљене преко носне слузнице и филтриране кроз нос, као и алергене одговорне за конгестију носа и дренажу.

Испирање је идеално обавити ујутро или увече, као и пре чишћења носа. Препоручује се да се глава окрене на једну страну пре прскања раствора, а приликом употребе код деце, поставите их у лежећи положај на бочну страну.

Приредила: А. Цвјетић

(ПР)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама