Како су ђаци из појединих и школа и округа од најуспешнијих дошли до исподпросечних резултата на завршном испиту

31 октобра, 2018

Како су ђаци из новопазарских и школа у Пчињском округу од најуспешнијих дошли до исподпросечних резултата на завршном испиту

Злоупотребама до поена на малој матури
Претња министра просвете Младена Шарчевића да ће сви који буду учествовали у нерегуларностима на завршном испиту бити кажњени очигледно је уродила плодом, али и мере које је Министарство просвете предузело да се стане на пут злоупотребама.
После низа година у којима су по резултатима на малој матури ученици из школа у Новом Пазару и Пчињском округу били међу најуспешнијим у Србији, на последњем завршном испиту они су се нашли у групи округа испод републичког просека. У неколико наврата апострофирани су и нереални резултати у делу школа у Нишком округу, који је лане такође био у врху, док је сада позициониран на нивоу просека државе. Занимљиво је да Пчињски и Нишавски спадају у групу округа са највећим бројем вуковаца – сваки пети ученик са овог подручја је добитник тог признања.
Поменути окрузи нису били „сумњиви“ само по нереално високим и неочекиваним резултатима на малој матури, с обзиром да је највећи број општина са тог подручја сврстан у категорију неразвијених или девастираних, а истраживања указују на позитивну корелацију између социоекономског статуса ученика и образовних постигнућа. Додатне анализе које је претходних година радио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања су показале да је највише грешака приликом оцењивања тестова уочен у одређеном броју школа управо на територијама Новог Пазара, Јабланичког и Нишавског округа.
Министар просвете је након мале матуре 2017. године тражио од школских одбора у 28 школа у Србији да разреше директоре осмолетки у којима су забележене нерегуларности, али су се листом сви оглушили о ту препоруку. На том списку предњачили су директори школа из Новог Пазара, а било их је и из Ниша, Врања, Сурдулице, Бујановца…Променом закона у јесен те године надлежност да поставља и разрешава директоре прешла је у руке министра, али он, како је образложио, није могао да ретроактивно примени закон и смени поменуте челнике школа.
Најновији извештај Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања о реализацији јунске мале матуре показује много реалнију слику о знању ученика. У тој публикацији се наводи да су мере које је Министарство просвете предузело након прошлогодишњег завршног испита „несумњиво позитивно утицале на повећање објективности резултата испита, као и на то да се сви који су укључени у спровођење испита понашају професионалније и одговорније“. У извештају подсећају да је у августу 2017. на сајту Министарства објављен списак школа за које постоји основана сумња да директори, односно, супервизори нису обезбедили доследну примену стручног упутства за спровођење завршног испита. Пре овогодишње мале матуре, представници Министарства су одржали састанке са активима директора у окрузима у којима је детектован највећи ниво нерегуларности, а такође су пратили цео ток завршног испита у школама које су, по процени школских управа, биле у највећем ризику за одступање од процедура. На смањење неправилности утицале су и ненајављене посете просветних саветника и запослених у Сектору за основно образовање, који су обишли око 300 основних школа.
– У целини гледано, у односу на претходну годину, окрузи у којима је било највише одступања од очекиваних резултата, у 2018. показују ниже постигнуће, које се може сматрати објективнијим, чему су допринеле све мере Министарства и школских управа – пише у Заводовом извештају.
Вуковци испод просека
Ове године међу окрузима на најнижим постигнућима вуковаца су Пчињски и Рашки 2 – Нови Пазар, који су све до сада били на врху листе. Занимљиво је да 10 одсто вуковаца из Пчињског округа на тесту из српског показало резултат испод републичког просека, а сличан проценат је забележен и на комбинованом тесту. Ни 20 одсто добитника Вукове дипломе из новопазарских школа није успело да добаци до просека Републике на испиту из математике.

Пише: Весна Андрић
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Како су ђаци из појединих и школа и округа од најуспешнијих дошли до исподпросечних резултата на завршном испиту"

  1. Tina каже:

    Generacija učenika koja je polagala 2018. razlikuje se od predhodne,puno je slabijih učenika i malo ih ima u odnosu na predhodnu.Sad su srednjoškolci i stvarno prosečni, pa nisu mogli ni rezultati na prijemnom da im budu iznad proseka.Nisavski okrug !

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама