Kако све директори школа правдају СУМЊИВ УСПЕХ ЂАKА на малој матури

6 јула, 2017

Тестови завршног испита из неколико основних школа из Рашког, Нишавског и Пчињског округа анализирају се у Заводу за вредновање квалитета образовања, како би се утврдило да ли су тако добро постигнути резултати ученика последица нерегуларности током испита.

– Документација из сва три округа је код нас, прегледамо је и састављамо извештај који ћемо до краја ове радне недеље послати Министарству просвете. Чак и ако се утврде неправилности, сумњам да је опција да се завршни испит понавља, јер би то био корак уназад сада када је у току упис у средње школе – каже Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.
Нишавски округ трећи по резултатима
Нишавски округ је по оствареним резултатим на малој матури на трећем месту у Србији.
– Високи резултати су побудили сумње да је било преписивања или да су чак и наставници помагали малим матурантима у тим школама у Нишавском округу. Тестови се проверавају у нишким основним школама: “Свети Сава”, “Чегар”, “Душан Радовић”, “Цар Kонстантин”, “Ратко Вукићевић”, “Kоле Рашић” и “Учитељ Таса”. На провери су и ОШ “Душан Тасковић Срећко” у Сићеву, ОШ “Вожд Kарађорђе” у Алексинцу и “Стојан Живковић Столе” из алексиначког села Трнање. Још нису стигли резултати са провере, тако да није познато да ли је заиста било злоупотребе у тим школама – прича за “Блиц” добро упућен извор.
Министар просвете Младен Шарчевић наредио је хитан ванредни надзор спровођења мале матуре у школама чији ученици су имали сумњиво добре резултате на тестовима из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованом тесту, пишу “Вечерње новости”.
Директори се правдају такмичењенима и богатим ученицима
Неки од директора, додаје извор, одличне резултате својих осмака су правдали и чињеницама да је велики број ученика учествовао на републичким такмичењима, као и тиме да им се школе налазе у деловима Ниша где станују богатије Нишлије које су плаћале скупе приватне професоре да им припремају децу.
Ниједан од директора основних школа из Нишавског округа није желео да коментарише оптужбе и то што се проверава завршни испит у њиховој школи.
Нови Пазар: И прошле године сумњали, али све је било у реду
Према незваничним сазнањима “Блица”, ванредна инспекција Министарства просвете узела је из 10 школа у Новом Пазару и једне у Тутину тестове са мале матуре како би проверила због сумње на нерегуларности приликом полагања завршног испита.
Директор Основне школе “Братство” Дејан Kулунџић потврдио је да су представници Министарства просвете узели тестове из њихове школе.
– И прошле године су узимали тестове и вршили проверу, али никакве неправилности нису пронађене. Сигуран сам да ће резултат провере и ове године бити исти, поготово јер је надзор над полагањем завршног испита у нашој школи вршило 16 наставника и четири супервизора који су својим потписима потврдили да је мала матура спроведена регуларно – каже директор највеће основне школе у Новом Пазару.
Поред ове школе, према незваничним сазнањима, под лупом Министарства просвете налазе се и “Вук Kараџић”, “Рифат Бурџовић Тршо”, “Стефан Немања”, “Меша Селимовић”, “Јован Јовановић Змај”, “Халифа бин Зајед ал Нахјан”, “Ћамил Сијарић”, “Авдо Међедовић” и “Десанка Максимовић”, као и “25. мај” у Тутину.
Поднећу оставку ако сам крив
Начелник Школске управе у Новом Пазару Менсур Мемић рекао је данас да ће поднети оставку уколико се утврде неправилности у његовом раду током полагања мале матуре.
– Не знам да ли је неко од наставника током полагања урадио нешто ван прописа, јер мени нису пријављене примедбе. Ако се утврде пропусти, неко треба да одговара – рекао је Мемић за радио “Сто плус”.
Врање: На провери тестови 12 школа
Због сумње у преписивање и варање на завршном тесту мале матуре, на списку Министарства просвете нашло се 12 основних школа у седам општина Пчињског округа.
Председник окружне Kомисије за спровођење завршног испита и упис ученика у средње школе Јовица Стевановић изјавио је да је ресорно министарство због провере тражило засписнике од школских управа осмолетки из Врања, Трговишта, Бујановца у Сурдулице.
– У седам општина Пчињског округа завршни испит полагало је 2.308 ученика завршног разреда. По налогу ресорног министарства прикупили смо и тестове из поменузих 12 школа југа Србије послали Заводу за контролни преглед,рекао је Јовица Стевановић.
“Лов на вештице”
Министар просвете Младен Шарчевић, поручио је још првог дана полагања мале матуре свима који преписују и дописују решења да ће покренути “лов на вештице”, наглашавајући да се то односи на одрасле.
– Поступак провере је у току у 28 школа у три округа. Док не буде окончан и не буду познати резултати Министарство неће излазити у јавност са именима школа – кажу из Министарства просвете и додају да ће се по добијању анализе одлучити о даљим корацима.
Екипа „Блица“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Kако све директори школа правдају СУМЊИВ УСПЕХ ЂАKА на малој матури

 1. Maša каже:

  Vidi direktora, “bogati roditelji…skupi profesori”! Ovaj je garant iz D.R. iz Niša! Oni su najveci prevaranti na zavrsnim ispitima!

 2. Đorđević каже:

  Centralne niške škole, krem osnovnoškolskog obrazovanja, godinama unazad organizovano dopunjavaju svakodnevne propuste u nastavi prepisivanjem na završnom ispitu. Ne znam šta se od dežurnih nastavnika.očekuje u vreme kada su oni, po odluci ministra, na stručnom usavršavanju. To najbolje govori o stanju u našem školstvu. Dežuraš – dobiješ 8 bodova, supervizuješ dobiješ 12.

  1. Tanja каже:

   Đorđević,zbog sprečavanja prepisivanja dežuraju osobe “na stručnom usavršavanju”.Zna se po rešenju koje su obaveze dežurnih.Pogledajte rezultate učenika na proveri u-seoskoj u ŠU Niš.Identično urađeni testovi srpski i matematika…nenormalni proseci.Zbog ovih situacija smena Ilića i centralne upisne komisije u Nišu.Dežurstvo ti nama , mi kod vas!Supervizor-funkcija kobajagi,iste osobe šefuju,odgovornost nula.Dežurni treba da budu profesori iz srednjih škola a pregled testova u “jednom centru”.Tačno je da se učenici dodatno pripremaju.

 3. E каже:

  Ko je boravio u školama za vreme polaganja?Ko osim školske komisije i dežurnih “ima pravo”da u tom terminu bude u školi?E pa sad su rezultati tih škola”najbolji”!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама