Kako uče đaci u pravoj Montesori školi – u Srbiji

jun 24, 2019

Početkom dvadesetih godina prošlog veka, italijanski doktor i pedagog Marija Montesori (Maria Montessori, 1870-1952) razvila je na osnovu sistematskog posmatranja i naučnog istraživanja u različitim kulturnim okruženjima inovativnu metodiku nastave za decu, koja je ostavila neizbrisiv trag u obrazovnim programima širom sveta. Ona je zapravo ustanovila širok i integrisan sistem učenja koji obuhvata različite oblasti – matematika, jezik, nauka, istorija, književnost, umetnost, muzika. Marija je objavila svoju prvu knjigu 1909. godine i nakon toga započela putovanja po svetu, a 1929. osnovala je Internacionalno udruženje Montesori (AMI) kako bi očuvala integritet svoje zaostavštine.

Montesori kao obrazovni pristup danas ističe važnost učenja dece kroz manipulaciju različitim objektima, kao i slobodu izbora da istraže svoje okruženje. Poznat još kao individualno ili progresivno učenje, značajno se razlikuje od tradicionalog pristupa učenju i nastavi, bazira se na senzornim doživljajima, a u metodici nastave fokus mu je na upotrebi čula. Prema ovom pristupu svako dete može i treba samo sebe da uči, dok učitelj/nastavnik pomaže detetu samo ako mu je to potrebno, pristupajući svakom učeniku individualno u odnosu na njegovo postignuće. Uloga nastavnika jeste da ohrabri decu da se uključe, da sami pronađu smisao i svoja rešenja, tretirajući ih kao celovite ličnosti, dok je uključivanje odraslih u obrazovni proces dece minimalno.

Montesori osnovna škola u Srbiji

Montesori pristup neguje se i u Srbiji u „Montesori osnovnoj školi”, koja radi po planovima i programima nastave i učenja propisanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Školski program se realizuje upotrebom Montesori metoda, koje se primenjuju kao glavno metodičko sredstvo u radu sa učenicima od prvog do četvrtog razreda.

Škola raspolaže profesionalno opremljenim prostorom koji obiluje Montesori materijalima za učenike raspoređenim u tri centra: matematički, jezički i kosmički centar. Centri su zapravo učionice specijalizovane za primenu Montesori nastavne metode i opremljene mnoštvom materijala koji podstiču kreativnost u radu i učenju. Pored gotovih materijala, u centrima se nalaze i materijali koje učenici izrađuju sa svojim učiteljima tokom procesa sticanja različitih znanja i veština, pa je usvajanje znanja kroz učenje u kontekstu dublje i bogatije od rezultata učenja u apstraktnim kontekstima.

Montesori materijali u nastavnom procesu u ovoj osnovnoj školi koriste se kao metodičko sredstvo i kao sredstvo za samostalno učenje dece. Materijali su postavljeni svugde po učionici, tako da dete kada uđe može da vidi šta je ponuđeno i da samo odabere zadatak koji će rešavati prema sopstvenom interesovanju. Ovo je bazirano na načelu da deca bolje uče kada su zainteresovana za sadržaj koji uče. Kada dete uspešno reši zadatak, ono svoj rad stavlja na policu i prelazi na rešavanje drugog problema.

Školski program u „Montesori osnovnoj školi” obogaćen je vannastavnim aktivnostima u vidu mnogobrojnih radionica sporta, glume, muzičke i likovne kulture. Socijalni razvoj deteta podstaknut je situacijama iz realnog života, budući da grupe čine deca različitih sposobnosti i interesovanja. Utvrđeno je da je učenje osnaženo kada deca uče i od svojih vršnjaka, a na ovaj način deca se uče toleranciji i poštovanju različitosti. Nakon obrade nastavnog sadržaja sa učiteljem, učenici aktivno učestvuju u nastavi tako što pomažu jedni drugima. Na ovaj način deca stiču samopouzdanje u radu i odnosu sa vršnjacima. Učitelj je tu da posmatra i prati postignuća deteta, ali ga navodi da samo dolazi do zaključaka, pa mu tako pomaže da razvije poverenje i unutrašnju disciplinu.

Vang En – dete koje raste učeći tri jezika

Među uspešnim učenicima škole nalazi se i jedan učenik kineske nacionalnosti Vang En. En je upisan u prvi razred školske 2018/2019. godine. Pri polasku u školu on nije govorio srpski jezik, već maternji kineski i engleski.

En u školi srpski jezik pohađa kao nematernji, stoga je najpre učio štampana i pisana slova ćirilice. Početno čitanje i pisanje savladao je za kratko vreme pomoću Montesori materijala, ali i uz mnogo upornosti i truda. Nakon naučenih glasova i slova, brzo je savladao njihovu sintezu u reči, a potom i spajanje reči u rečenice. Danas on pokazuje izvanredne rezultate u pisanju teksta po diktatu, poznavanju pravopisnih pravila srpskog jezika, čitanju tekstova napisanih ćiriličnim pismom, kao i pisanju sastava. En isto tako uspešno rešava matematičke zahteve i probleme. Savladao je sabiranje i oduzimanje brojeva do 100 i bez teškoća rešava tekstualne zadatke na više nivoa složenosti.

Ono što En uz veliku motivisanost pokušava da savlada jeste jezička barijera na koju nailazi prilikom učenja sadržaja iz predmeta svet oko nas. Nepoznate reči uči uz pomoć materijala, slika i uz pomoć učitelja i drugara iz odeljenja. Jedan od načina na koji učenik prevazilazi problem jeste da zatraži prevod te reči na engleski jezik i na taj način otkriva nepoznato. On takođe pokazuje veliki talenat i kreativnost u realizovanju sadržaja iz muzičke i likovne kulture. Pri likovnom izražavanju je vrlo originalan i maštovit, a svoj talenat za muziku je uspešno pokazao tako što je postao laureat na prestižnom takmičenju mladih virtuoza na klaviru i osvojio najviše priznanje.

Kolektiv „Montesori osnovne škole” veoma je ponosan na Enove postignute rezultate i što je ovaj kreativni metod rada na njegovom primeru pokazao da različitost nije prepreka, već samo izazov i dodatni motiv za nove uspehe!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama