Kako učiti i naučiti matematiku – Pčeličine radne sveske MATEMATIČARENJE

13 decembra, 2016

Počeci Pčelice vezuju se za radne sveske za učenike mlađih razreda osnovne škole, koje su već godinama omiljeni dodatni radni materijal ne samo učiteljima, već i onima kojima su namenjene, a to su učenici.  Dodatni nastavni materijali omogućavaju učenicima lakše savladavanje nastavnog gradiva i dragocen su materijal za vežbanje kod kuće.
matematicarenjeMeđu brojnim radnim sveskama u Pčeličinom programu nalaze se i raznovrsni priručnici za uvežbavanje gradiva iz matematike. Među njima su se, kao dragoceni radni materijali za dodatni rad iz matematike i pripremu učenika za takmičenje, izdvojile radne sveske Matematičarenje za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole.
Autorke Matematičarenja su svoje iskustvo i dugodišnji rad sa decom koja vole matematiku pretočile u radne sveske sa zanimljivim zadacima koji podstiču dalje interesovanje za ovaj predmet. Veruju da se ljubitelji i znalci matematike mogu otkriti već na početku školovanja, pa su za svaki razred pripremile po jednu radnu svesku. One se nadovezuju, sadržinski preklapaju i omogućavaju da se znanja utvrde, prodube i prošire.
Radne sveske Matematičarenje uvode učenike u svet matematike na drugačiji, zabavan i poučan način. Prvobitno su bile namenjene učenicima koji pohađaju matematičku sekciju i časove dodatne nastave, a potom su zanimljivi zadaci, ukrštenice, mozgalice, testovi i sl. probudili i znatiželju učenika koji često nevoljno uče redovno gradivo. Sadržaji za rad su razvrstani po temama, prate ono što je već savladano u redovnoj nastavi i ima ih dovoljno da učenik utvrdi svaku oblast.  Zadaci su jasni, često praćeni funkcionalnim ilustracijama i objašnjenjima, provociraju na razmišljanje i pokreću različite i nove ideje za rešavanje. U svakoj radnoj svesci postoje rešenja zadataka, koja su neophodna za povratnu informaciju. U objašnjenjima se nalaze neki načini i pristupi rešavanju zadataka, ali učenici i sami mogu pronalaziti nove puteve stizanja do tačnog rešenja, poštući matematičke zakonitosti. Učenicima koji idu na takmičenja je značajan dodatak koji sadrži različite zadatke sa prethodnih takmičenja, kao i testove za proveru usvojenog gradiva.
Poznato je da matematika razvija strpljenje i marljivost, podstiče logičko mišljenje i pomaže u rešavanju problemskih situacija. Matematičarenje već godinama uči decu da matematika nije „bauk”, već može biti zabavna i podsticajna igra, koja budi decu iz lenjosti i uspešno ih vodi ka razvijanju stvaralačkih sposobnosti, upornosti i sistematičnosti.
Autor: Pčelica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Kako učiti i naučiti matematiku – Pčeličine radne sveske MATEMATIČARENJE

  1. Engleska Robinja kaže:

    JU JU JU JU JU BOZEEEEEE

  2. MiticMilena kaže:

    Kako nabaviti ove radne sveske? Hvala unapred

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama