Какви ће бити задаци на малој матури? Кризни штаб о повратку ђака у школске клупе

април 6, 2021

Задаци на малој матури биће лакши него на пробном испиту који је пред ђацима у петак и суботу. Олакшица за основце је већи број такозваних “затворених задатака” у којима ће ученици бирати један од понуђених одговора, сазнаје “Блиц”.


Одлука да ли ће се старији основци и средњошколци вратити до краја школске године на наставу у клупе или ће бити комбинованог модела могла би бити донета већ на следећој седници Кризног штаба. Тренутно бројке јесу у паду, од којих највише и зависи исход одлуке, али је и чињеница да у овом таласу тинејџери више оболевају него раније.

Коначна одлука биће на епидемиолозима Кризног штаба.

Међутим, пред ђацима, основцима је први испит. Пробна мала матура одржава се у петак и суботу односно, 9. и 10. априла, док ће завршни испит бити пред ђацима 23, 14, и 25. јуна.

На иницијативу Министарства просвете, због измењених околности школовања услед пандемије и преласка на онлајн наставу задаци ће бити прилагођени тренутној ситуацији.

– Предузели смо све мере и наложили Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања да се задаци прилагоде онлајн настави, а то значи, да се задаци поклапају са оним наставним садржајима који су онлајн пуштани – кажу за “Блиц” у Министарству просвете.

Задаци на завршном испиту биће, грубо речено, лакши него на проби мале матуре. Пробни завршни испит ће показати на шта још, када је реч о градиву, ученици да обрате пажњу. Олакшица на завршном испиту је – бирање понуђеног одговора.

– Већ у збиркама за припрему завршног испита, које су објављене у јануару, већи број задатака је прерађен и усклађен с овом формом која ће бити и на самом испиту – кажу у Министарству.

Пробни испит почиње у петак 9. априла у 13 часова и тада ће се полагати пробни тест из математике. Потом следе у суботу; у 9 часова тест из српског/матерњег језика и у 11:30 полагање пробног комбинованог теста у коме су задаци из биологије, географије, историје, физике и хемије.

Решавање тестова траје 120 минута. Циљ организовања пробног завршног испита је и провера колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду.

– Пробни испит се организује управо због ђака. Да могу да провере себе и своје знање и да процене на чему још треба да пораде, науче, како би били спремни за завршни испит – поручују у Министарству.

Проба мале матуре биће у групама, не већим од 15 ученика, како би се испоштовале све антиепидемиолошке мере.

У школу за боље оцене
Кризни штаб пре десетак дана усвојио је захтев Министарства просвете да се омогући ученицима да, док траје настава на даљину, у мањим групама, уз стриктно поштовање епидемиолошких мера, могу да дођу у школу да одговарају и буду оцењени или поправе оцену. У складу с одлукама Кризног штаба, Министарство је дефинисало упутство и проследило га школским управама, а свака школа у складу са својим могућностима или потребама одређује динамику.

Извпр: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама