Какви су домети и будућност наставе на даљину

23 јуна, 2020

Око 48 одсто ученика основних и средњих школа задовољно је наставом на даљину, 30 одсто сматра да је могла и боље да буде организована, док је 22 одсто незадовољно, показује анкета портала Зелена учионица у којој је учествовало 3.300 родитеља деце школског узраста.


Приближно 22 одсто испитаника је високом оценом оценило ТВ наставу, 42 одсто верује да је могла да буде и боља, сваки десети родитељ није задовољан, док четвртина није задовољна, нити незадовољна.

Родитељи сведоче да је тек сваки десети наставник током наставе на даљину организовао видео позиве са својим ученицима, 35 одсто је слало презентације и Јутјуб снимке, а 37 одсто је само испоручивало задатке. Нешто мање од девет одсто је рекло ђацима да је довољно да прате ТВ наставу.

Да су им деца имала више обавеза у периоду наставе на даљину него што је то случај у току редовне наставе сматра 70 одсто родитеља, док око 14 одсто каже супротно. Чак 74 одсто анкетираних процењује да су били превише ангажовани око школских обавеза своје деце.

Скоро петина родитеља је много помагала деци приликом израде контролних задатака, половина је своју помоћ проценила као минималну, само 2,8 одсто је признало да је понекад радило контролне уместо детета, док 27 одсто анкетираних каже да су њихова деца у томе била самостална.

Више од трећине родитеља је оценило као одличну сарадњу са наставницима, а нешто мањи проценат као коректну док 7,4 одсто родитеља није задовољно.

На питање да ли су наставници/учитељи прилагодили своја очекивања од ђака ситуацији и томе колико су и сами били доступни за рад са децом, преко 40 одсто родитеља је рекло да су наставници били разумни и толерантни, док 27 одсто процењује да су били захтевни.

На питање шта им се није допало у онлајн настави, скоро половина је истакла да су деца била преоптерећена, а сличан проценат сматра да су као родитељи имали превише обавеза око школе. Сваки седми мисли да је ТВ настава била лоша, а девет одсто да је оцењивање било престрого. Скоро петина нема никаквих примедби на онлајн наставу.

Од ствари које су им се код наставе на даљину допале, родитељи су истакли то што су имали бољу контролу над образовним процесом и могли више да буду уз дете (37 одсто), петина тврди да им се допало то што су боље упознали наставнике и видели колико се труде, а нешто мање од тог броја каже да су се више укључили у школовање свог детета.

Речи хвале на ТВ наставу има 13 одсто анкетираних, а 27 одсто је изјавило да им се баш ништа није допало. Из угла већине родитеља настава на даљину нема будућност, пошто је 70 одсто њих рекло да би деца требало да иду у школу као и до сада.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама