Kapaciteti u vrtićima i do 100% puni, a oko 700 vaspitača zaraženo ili u izolaciji

23 novembra, 2020

U 60 predškolskih ustanova širom Srbije kovid pozitivnih radnika je skoro 25 puta više nego u septembru, piše portal Nova.

Dragana Jelić, Foto: Nova

I dnevni list Politika objavio je juče tekst sa naslovom Inficirano u izolaciji više od 700 vaspitača.

U jutarnjem programu televizije NovaS o situaciji u vrtićima govorila je Dragana Jelić iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Kao najveći problem ona navodi to što vrtići nemaju prostorne kapacitete, odnosno što je 90% objekata nenamenski građeno, već su to adaptirani objekti, pa se ne može održati distanca.

Najveći problem je u predškolskim grupama jer je predškolski program obavezan, pa su kapaciteti negde i 100% popunjeni. “Vaspitači svako jutro moraju da vrše trijažu, da dezinfikuju igračke posle svake igre, da vode računa da li su deca oprala ruke, a pored svega toga da za decu koja su u izolaciji ili pohađaju onlajn, organizuju drugačiji vid rada.” – objašnjava Dragana Jelić.

Dodaje da su niži uzrasti popunjeni oko 60, 70 odsto, a negde čak i 100 odsto.

Ako se trend zaražavanja nastavi, smatra da bi deca ponovo mogla da pređu na onlajn nastavu, koja je, kako kaže, dobro funkcionisala u martu i aprilu, kada je odziv roditelja bio 70%.

Dodaje je da su tada roditelji imali više vremena da se posvete deci, ali da bi to trenutno bio problem jer mnogi roditelji, pa i bake i deke rade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama