Катарина Алексић: Наставници током пандемије нису применили знања стечена на обукама које смо им организовали

10 фебруара, 2021

Међународна онлајн конференција о новим моделима образовања под називом EDUCATION 4.0 одржана је данас, а на њој су говорили бројни учесници у процесу образовања, међу којима и садашњи министар просвете Бранко Ружић, бивши министар Срђан Вербић, саветница министра просвете Катарина Алексић, као и директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Катарина Алексић упутила је критику наставницима који нису веровали у обуке којима су јачали дигиталне компетенције.

“Наставници су учествовали у бројним обукама, али током тих обука они нису веровали да ће им то помоћи у раду, да ће то знање морати да користе. То ме некако подсећа на оно што се дешава у школама, кад ми децу уверавамо да оно што у школама уче јесте за њих важно, и користиће им у будућности, а они нам баш не верују.” – рекла је Катарина Алексић.

Говорећи о искуству од прошлог пролећа, нагласила је да се образовни систем организовао за четири дана, да су школе радиле у условима у којима никад раније нису, те да је нефер судити да ли је то било изузетног квалитета.

“Није се догодио трансфер искуства наставника, онога што су научили на обукама. Наставници нису применили оно што су чули на дигиталним обукама, већ су се чврсто држали својих традиционалних метода. Сусрели смо се са много платформи, пасворда, налога… а проценат ученика који нису остварили баш никакву интеракцију са својим наставницима, у смислу да су се погледали, чули телефоном, јако је велики.” – објаснила је.

У каснијем периоду, када се прешло на хибридну наставу па су ђаци један део времена могли да проводе у школи и виде своје наставнике и вршњаке, све је било релаксираније.

“Ипак, опет не постоји препознавање потенцијала онлајн наставе, па онај део који може да се ради онлајн, попут предавања градива, то се задржало у непосредном контакту, а теже ствари су отишле да се дешавају ван надзора, што мислим да је некоришћење могућности које пружа онлајн настава. Наставници, чак и ако имају пет година до пензије, треба да знају да је то огроман период и опет морају да се прилагоде.” – поновила је.

Са Катарином се сложио и Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, нагласивши да је Завод на дигитализацији радио и много пре епидемије.

Објаснио је да су на једном тестирању осмака у онлајн учионици открили да 92% ђака има могућност онлајн учења. Он је рекао да су се од свих нас у овој ситуацији снашла деца, па онда родитељи и на крају и сви ми.

“Из овога смо изашли са новим искуством и сада смо у ситуацији да телефони и таблети више нису проблем на часу, већ су постали алат” – закључио је.

Професор Срђан Вербић истакао је да онлајн настава и настава уживо не мењају једна другу.

“Ми не треба да копирамо те две ствари. Ако треба да издвојимо једну најважнију ствар, то је да морамо да направимо систем који ће да комбинује и искористе предности и једног и другог. Школа је за многе ствари незаменљива и колико год се ми трудили онлајн ученици нису активни јер је начин комуникације битно другачији. У школи је тешко дићи руку и рећи “наставнице, ја ово не разумем”, а замислите колико тек храбрости треба кад сте онлајн. А све то још под условом да је предавање двосмерна комуникација, а не само снимак. Ми, дакле, не можемо да изједначимо онлајн и наставу уживо, већ само да направимо један комплементаран систем који користи и једно и друго.” – рекао је Срђан Вербић, додавши да наставни проблем није “света крава”.

“Ученик је на првом месту и од њега покушавамо да направимо човека. Покушајмо да их слушамо и да одговоримо на њихова питања.” – закључио је Вербић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Катарина Алексић: Наставници током пандемије нису применили знања стечена на обукама које смо им организовали

 1. Nada каже:

  Samo ću ovo reći. Na jednoj onlajn sednici trećina nastavnika nije bila prisutna zbog tehničkih problema. Mislite šta hoćete. Da li se neko, nekad zapitao, kakve računare imaju nastavnici, imaju li veb kamere, mikrofone, slušalice i dobar internet? Niko. A učenici?

  1. marko каже:

   Ili jos bolje, da li deca znaju da koriste laptop, tablet, telefon, kompjuter.
   Ono sto je caka jeste da su svi uredjaji podredjeni latinici.Da li prvaci znaju da citaju latinicu.Znaci da treba odrasla osoba da sedi pored deteta i da mu pripremi uredjaj za nastavu.
   A da li svi odrasli(bake i deke) koji paze dete prvog, drugog, treceg ili cetvrtog razreda znaju da koriste uredjaje?
   Poenta je da tamo ko sedi u vladi odvali neku glupost, bez dublje analize, a posle cemo u hodu da peglamo nelogicnosti.

 2. Владимир каже:

  Onlajn nastava u decembru 2020 godine je odlukom ministarstva organizovana kao kopija redovne nastave. Dakle nisu nastavnici izjednačili ove dve vrste nastave. To je ključna greška, ove dve nastave se previše razlikuju i primena organizacione šeme redovne, na onlajn nastavu je rešenje sa mnogim lošim posledicama.
  Onlajn nastava nije nešto od juče, postoje škole koje to praktikuju decenijama (u inostranstvu). Nisu nastavnici ti, koji su trebali da odu u te škole i da saznaju kako se to radi. To je posao za ministarstvo da preko ambasada uspostavi kontakt sa tim školama i na osnovu toga osmisli organizacionu šemu.
  Takođe nisam primetio da je sektor ministarstva za digitalizaciju pokrenuo akciju nabavke za škole, grafičkih tabli (10000din) i dokument kamera (15000din). Uz pomoć grafičke table učenik uživo vidi šta nastavnik piše crta i na kraju časa dobije fajl u kome se nalazi zapis celog časa. Grafička tabla je veoma korisna za matematiku, fiziku, hemiju itd. Dokument kamera u realnom vremeno prenosi jasnu sliku papira ispred nastavnika svim učenicima i oni jasno vide sve što nastavnik piše crta, iseče, lepi savija itd. Dokument kamera je veoma korisna za likovno, tehničko, biologiju, hemiju, ima veliko uvećanje pa se vide svi detalji nekog cveta.
  Najvažnije je da je pronađen krivac, optužen, osuđen i problem je rešen, NASTAVNICU SU KRIVI. Ovakav pristup će učiniti da sledeći period onlajn nastave bude tri puta lošiji, od ovog dosad viđenog.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама