Кавасаки синдром код деце појавио се и у Србији. Лекари тврде да родитељи не треба да брину

19 маја, 2020

Кавасаки синдром који се појавио у европским земљама и САД код деце која су прележала корона вирус забележен је и у Србији, али он не би требало да забрињава родитеље, јер је ова изузетно ретка болест лечива уколико се установи на време, пише Спутњик.

Foto: Canva

Инфламаторни синдром који карактеришу висока температура, осип на кожи, конјуктивитис и оток лимфних жлезда, познатији као кавасаки синдром, од раније је познат у медицини и дечјим болницама у Србији. Њега изазива вирус, односно организам у борби са вирусом почне да напада сопствене крвне судове. Највероватније је корона вирус код деце код које је забележен кавасаки покренуо овакву реакцију.

Важно је да се кавасаки синдром открије на време

„У сваком случају родитељи не треба да брину, јер и ако се јави овај поремећај, он је лечив ако се на време уочи, то је цела суштина. Родитељи треба да се јаве лекару оног тренутка када осете да дете има температуру, а не знају због чега, ако се јављају оспе и друге промене карактеристичне за кавасаки“, каже за Спутњик Ида Јовановић, начелница кардиологије Универзитетске дечје клинике.

„Ако се не лечи на време може да буде трагична, а ако се препозна, али касно, тада остају трајне последице на коронарним артеријама и ризик за цео живот од инфаркта миокарда“, наглашава наша саговорница.

Кавасаки синдром атипичан после короне

Према речима начелника пулмологије Института за мајку и дете Предрага Минића, појава кавасаки синдрома је са епидемијом коронавируса постала атипична. Чешће се јављају пацијенти старији од 5 година који имају само неке од симптома.

На Институту за мајку и дете тренутно се налазе два пацијента са кавасаки синдромом која се успешно лече. Према сведочењу нашег саговорника, оба пацијента имала су коронавирус, односно код једног је тест био позитиван, а код другог лажно негативан, јер је установљено присуство антитела. Оба пацијента су старија од пет година и имала су само неке од симптома.

„Код нас је то релативно честа ствар на Институту. Сигурно око 10 до 15 деце током године има кавасаки болест. А сада је мањи број те типичне деце, деце испод пет година, а има ових других. Тако је то и у свету примећено“, објашњава саговорник Спутњика.

Лечење кавасаки синдрома

Лечење кавасаки синдрома врши се терапијом имуноглобулина и кортикостероида и обично не траје дуго, додаје Минић. Уколико се даје права терапија у првих неколико дана, опоравак се јавља након три или четири дана. Ако постоји дилетација коронарних артерија онда се месецима даје аспирин.

Минић закључује да код родитеља не треба да постоји страх будући да та болест није инфективна већ реактивна.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама