Казне за родитеље ако дете баци петарду

Ако дете баци петарду казна и до 100.000 динара

Државна секретарка у МУП-у Биљана Поповић Ивковић најавила је строже казне за употребу пиротехничких средстава
МУП је недавно предложио измене и допуне Закона о јавном реду и миру које подразумевају знатно строже казне, па ће убудуће казна за употребу пиротехничких средстава бити од 50.000 до 100.000 динара, уместо од 10.000 до 50.000 динара, изјавила је данас државна секретарка у МУП-у Биљана Поповић Ивковић.
Када је реч о малолетницима, за њих ће одговорност сносити родитељи, старатељи, усвојитељи, који ће плаћати ту казну или ће обављати друштвено користан рад од 40 до 120 сати, појаснила је Поповић Ивковић.
У последње време, истакла је она, уочена је повећана друштвена опасност када је реч о употреби пиротехнике.
“Зато је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић иницирао измене и допуне закона, али пре свега и због трагичних догађаја који су се догодили у претходном периоду”, рекла је Поповић Ивковић на презентацији пројекта “Петарде нису играчке” у Полицијској станици у Земуну.
Она је подсетла на случај дечака из Ниша који је током дочека 2017. године задобио тешке повреде екстремитета, али и на девојчицу из Чачка која је касније задобила тешке повреде грудног коша и плућа због топовског удара са свадбеног весеља.
Поповић Ивковић је навела и да ће се МУП и убудуће трудити да буде што више пројеката, попут “Петарде нису играчке”, како би едуковали децу и заштитили их.
Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио поручио је деци да се током новогодишњих празника могу лепо провести и без петарди и пиротехничких средстава.
“Новогодишњи празници би требало да буду нешто лепо и радосно и све зависи од вас, децо. Ви треба да будете пример и вашим другарима како можете лепо да се проведете и без петарди и пиротехничких средстава”, рекао је Орицио.
Пројекат “Петарде нису играчке” биће реализован током децембра у земунским основним школама, а полицијски службеник, ватрогасац и педијатар ће у оквиру једног школског часа појашњавати деци од првог до четвртог разреда последице које могу настати од коришћења петарди – од повреда, пожара до законских последица.
 
Извор: Танјуг/ Новости