Министарство предвидело казне за ученике који не поштују дисциплину. Ако деца одбију да раде, биће кажњени родитељи

11 септембра, 2018

Министарство предвидело казне за ученике који не поштују дисциплину. Ако деца одбију да раде, биће кажњени родитељи

УНОШЕЊЕ дроге или алкохола у школу, употреба цигарета, “шверцовање” на час оружја или петарди, угрожавање сопствене и безбедности ђака и наставника – све су ово прекршаји због којих ће ученици убудуће, поред опомене или укора, добити и обавезан друштвенокорисни, односно хуманитарни рад. Ако ученик одбије да у њему учествује, како су потврдили за “Новости” у Министарству просвете, одговоран је родитељ.
– Законом о основама система образовања и васпитања прописана је одговорност родитеља за активно учествовање у свим облицима васпитног рада са учеником. Уколико то не учини, школа подноси захтев за покретање прекршајног поступка, односно кривичну пријаву ради утврђивања одговорности родитеља – кажу у Министарству.
За бежање са часова, коришћење мобилног телефона усред наставе или ради преписивања, преправљање оцена, уништење или крађу школске имовине – предвиђен је цео спектар могућих обавеза. Ђаци ће помагати у уређивању и одржавању учионице, библиотеке, продуженог боравка, трпезарије, у размештању клупа, чишћењу снега или лишћа, окопавању цвећа или фарбању ограде, у изради школских новина или презентација. Одлазиће у ватрогасну бригаду и информисати се о превенцији заштите од пожара ако бацају петарде. Помагаће дежурним наставницима, запосленима на одржавању спортских терена или хигијене у школи, али и тимовима за заштиту од насиља. Учествоваће у бризи о безбедности млађих ученика уз присуство наставника, помагаће у припремама радионица и предавања. Другарима које су повредили носиће торбе.
У случају повреда забране дискриминације, насиља и занемаривања, и понашања које вређа углед, част и достојанство, предвиђено је и учешће у акцијама Црвеног крста, свратишта, установе заштите деце без родитељског старања… За лакше кршење обавеза добијаће продужетак обавезе редара, писање и презентацију састава на тему у вези са грешком коју су начинили, помагаће у продуженом боравку деци у изради домаћих задатака или учењу.
ВЕЋА КАЗНА, ВИШЕ РАДА
АКО дете добије опомену, друштвенокорисни рад вршиће два пута недељно током две недеље, ако добије укор разредног, два пута недељно током три недеље, код укора одељенског већа радиће девет пута месечно, код укора директора 12 пута месечно, и код укора наставничког већа 16 пута месечно. Рад може трајати од 15 до 45 минута.
За све теже санкције обавезан је друштвенокорисни или хуманитарни рад, и њега одређују разредни старешина, одељенско веће, директор или наставничко веће, зависно од тога ко је детету дао укор. Ангажовање детета у овом раду узима се у обзир код закључивања оцене из владања.
– Циљ увођења Правилника о друштвенокорисном, односно хуманитарном раду јесте да се појача превенција непожељног и неприхватљивог понашања и да се допринесе конструктивном решавању сукоба. Важно је да се у том решавању сукоба користе разноврсни приступи: техника дијалога, школске и вршњачке медијације, саветодавни рад. Тако се ради на развијању друштвено одговорног понашања ученика и свести о последицама сопственог понашања и понашања других – кажу у Министарству.
Директори школа углавном поздрављају доношење правилника.
– Сигуран сам да ће имати позитиван утицај – каже Илија Мировић, директор земунске ОШ “Горња Варош”. – Када деца схвате да и они могу бити корисни, када буду имали више обавеза, а мање времена да из досаде чине непримерене ствари, осетиће се прихваћенијим и неће морати да се доказују на негативан начин.
Нада Трифковић, директорка Медицинске школе Београд, каже да се њени ђаци већ годинама баве хуманитарним и корисним радом, организују активности за помоћ оболелим вршњацима и професорима, волонтирају у Црвеном крсту…
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Министарство предвидело казне за ученике који не поштују дисциплину. Ако деца одбију да раде, биће кажњени родитељи

 1. Baronessa каже:

  Колики је ово смешно!

 2. Николина Дејановић каже:

  Ко унесе дрогу, имаће прилику да је сеје и лично да је гаји! 🙂
  Одмах, од малена, треба децу научити да је поштен физички рад казна!
  Право награђивање ученика и наставника не постоји. казна за наставнике не постоји, али, ученике треба кажњавати, редовно!

 3. Oki каже:

  Moze. Ali sve van termina nastave i nastavnik koji je duzan da prati djaka da bude placen prekovremeno od strane roditelja . Ma ministre super si to smislio!!!

 4. Gricko каже:

  Sigurni li ste u ovo? Budalaštine! Ko pametan smišlja ovo…. ceriće vam se deca u lice….DOKLE ĆEMO OVAKO NEOZBILJNO?

 5. Maja каже:

  Ko unese drohu treba da ide u vaspitno popravni dom ili na odvikavanje

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама