Kažnjeni učitelji što nisu videli nevidljive đake

5 aprila, 2017
Ljubinka Boba Nedić

Ako niste znali, u prvom razredu osnovne škole nema ocenjivanja, što znači da nema ni jedinica, ni ponavljanja, ni razrednih ispita. Svi koji su išli u prvi razred, ići će i u drugi. To se zove prevođenje u drugi razred.


Ništa neobično. Postoje zemlje u kojima nema klasičnog ocenjivanja do četvrtog, ili čak šestog razreda osnovne škole. To ne znači da se ne prati napredak đaka, već samo da nema klasičnog ocenjivanja i čuvenog opšteg uspeha, zbog kojeg se kod nas štimuju ocene kroz čitavo školovanje.Kao napredna zemlja, mi smo otišli korak dalje. Mi ne samo da prevodimo u drugi razred sve đake koji su išli u prvi već se, po najnovijoj pameti, očekuje da u drugi razred prevedemo i one koji uopšte nisu išli u prvi, već su se samo upisali u školu.

Ukoliko se đak nikada nije pojavio u učionici, ima neku nepotpunu dokumentaciju pa nije jasno ni kako je upisan u školu, čak i ako ne znamo gde taj đak uopšte živi i da li je uopšte u Srbiji – kriv je učitelj. Đuture! Nebitno je što učitelj redovno prijavljuje stručnoj službi i rukovodstvu škole da đaci ne dolaze, i što oni kojima je prijavljeno ne reaguju. Kriv je učitelj!

Ništa lakše nego okriviti prosvetnog radnika, i odrezati mu kaznu.
Postali smo najopasniji kriminalci u svojim opštinama!
U OŠ “Radoje Domanović” u Paraćinu, sedmoro učitelja će biti kažnjeno odbijanjem 20% od plate u trajanju od tri meseca. Prošle školske godine troje učitelja je imalo odeljenja prvog razreda, i u njima ukupno15 učenika koji se uopšte nisu pojavili u školi. Nijednom. Iz nekog razloga, jedna učiteljica iz ove tročlane grupe izuzeta je iz postupka i kažnjavanja.
Preostalih pet učitelja koji će biti kažnjeni bili su u komisiji koja pregleda dokumentaciju. Oni tvrde da su zapisnik u kome su naveli problem sa tim učenicima predali direktorki. Ona tvrdi da nisu. Sve i da nisu, učitelji tih nevidljivih đaka su na sednicama uredno prijavljivali problem, i rukovodstvo škole je sa problemom bilo upoznato.
Uredno su ih upisivali u dnevnik, na svim sednicama veća prijavljivali da te đake i ne poznaju i da taj problem treba nekako rešiti. Ni pedagoška služba, ni sekretar, a ni direktorka škole nisu preduzimali ništa. Inače, na kraju svake školske godine, direktor se potpisuje na kraju dnevnika i time potvrđuje da je sve što u dnevniku stoji zakonito i regularno u svakom smislu. Ovi u školi nikada viđeni učenici su ostali neocenjeni (u smislu izostanka opisnog zapažanja učitelja o napretku đaka), i direktorka je to potpisala kao nešto što je sasvim u redu. I na veću je takvo stanje potvrđeno.
Ostali prvaci su zatim postali drugaci, bez onih “nevidljivih đaka”. A onda je ovih dana odlučeno da učitelji i samo učitelji budu kažnjeni zbog toga što te prvake nisu automatski preveli u drugi razred, i zbog toga što su prihvatili (kao komisija) tako vođenu dokumentaciju. Argumenti tipa “nikada ih nismo upoznali” ili “zašto da budemo kažnjeni kada je direktorka potpisala dnevnike i potvrdila da je sve u redu”, nisu pomogli.
Direktorka tvrdi da je čak i ministar poslao dopis kojim potvrđuje da su đaci morali da budu prevedeni u drugi razred, bez obzira na to što se nikada nisu pojavili u školi, ali ovo treba uzeti s rezervom, mada je dobro da ministar sazna šta se sve u njegovo ime tvrdi.
KO JE OVDE LUD?
ŠTA JE OVO?
1) Gde je odgovornost direktorke koja je potpisala dnevnik kao dokaz uredno vođene dokumentacije?
2) Gde je odgovornost direktorke, sekretara i stručne službe koji nisu reagovali na prijavljivanje potpunog izostajanja đaka iz škole?
3) Gde je odgovornost roditelja za to što nisu slali decu u školu, koja je po zakonu obavezna?
4) Gde je odgovornost direktorke koja pokreće disciplinski postupak protiv kolega, iako su prošla više od tri meseca od situacije za koju se terete?
5) Gde je odgovornost školskog odbora koji odbija žalbu kolega?
6) Gde je odgovornost inspekcije koja nije utvrdila odgovornost direktorke?
7) Gde je odgovornost ministarstva koje očigledno i ne zna šta se u školama događa, ili se prećutno slaže sa onim što se događa?
Kao što vidite, ima sedam odgovornosti pre odgovornosti učitelja, a samo učitelji treba da budu kažnjeni.
Država nam ne dozvoljava obustavu rada jer smo delatnost od izuzetnog značaja, a kada se nad prosvetnim radnicima iživljava ko kako hoće, izuzetnog značaja nema. Oni sa debelom političkom zaleđinom ostaju nedodirljivi, dok oni koji marljivo rade svoj posao treba da izgube 60% ionako bedne plate. Pošten i marljiv radnik treba da oboljeva i prolazi kroz torturu jer se nekome može da ga ljaga i blati.

Sram vas bilo sve zajedno, sve vas koji učestvujete u ovoj ujudurmi, fingirate podatke, ne umete da radite svoj posao, čuvate svoje fotelje a zakone ne poznajete, i onda se iživljavate nad učiteljima! Šta to radite? Pokupite iz matične službe imena dece rođene te i te godine, pa ih rasporedite po školama i odeljenjima, taman ta deca živela u Nemačkoj? Ministarstvu to ne smeta? I onda učiteljima od plate što su savesno odradili svoj posao?! Sram vas bilo!

Kolegama koji su ovom prilikom kažnjeni želim da nađu dobrog advokata, naplate od škole dobre pare, ali i od odgovornih fizičkih lica, jer je neophodno da i oni po džepu osete posledice svog neodgovornog i bahatog ponašanja.
A onda im želim da odu sa tim parama na divna putovanja sa svojim porodicama i zaleče bar malo stres kroz koji prolaze, ni krivi ni dužni!

Izvor:http://ljubinkabobanedic.blogspot.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kažnjeni učitelji što nisu videli nevidljive đake"

  1. Mod kaže:

    Direktorka je drug član i ne snosi nikakvu odgovornost.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama