Кишни облак – победничка сликовница на конкурсу Креативног центра

18 јануара, 2020

Био једном један сиви облак. Стално је кишио, па су га становници шуме непрекидно грдили, а бели облаци су бежали од њега. Нико није желео да се дружи с њим и зато је Кишни Облак био веома усамљен и тужан. Тако је било све до једног дана када су се становници шуме нашли у великој невољи…

У издању Креативног центра објављена је нова књига под насловом Кишни облак. Реч је о сликовници која је победила на конкурсу за оригиналну сликовницу организованом поводом тридесет година од оснивања Креативног центра и намењеном ауторима млађим од 30 година.

Ауторке књиге су Јована Зивлак, студенткиња четврте године логопедије на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду, и Невена Силашки, студенткиња четврте године графичког дизајна Академије уметности у Новом Саду.

Млада ауторка Јована Зивлак испричала је своју причу једноставним и непосредним језиком, вешто водећи заплет и пажљиво градећи његову динамику. Симпатични облак у жутој кабаници, јунак ове сликовнице, жели да се спријатељи са становницима шуме, али је он другачији од осталих облака – из њега непрекидно пада киша и зато му је тешко да пронађе пријатеље. На почетку приче Кишни Облак са читаоцима спонтано дели тугу, разочарање и несигурност. Ипак, убрзо открива и начин на који може да помогне становницима шуме и тако докаже своју вредност и стекне пријатеље за којима је трагао.

Снажне и искрене илустрације, динамични планови и разноликост широких сцена младе илустраторке Невене Силашки држаће пажњу и оживеће пред нама ову нежну и топлу причу.

Циљ конкурса Креативног центра био је да се скрене пажња на младе талентоване писце и илустраторе и да им се на тај начин пружи прилика да се опробају у стварању првих књига с којима се деца срећу, а које имају изузетно важну улогу у одрастању и развоју. На конкурс, који је трајао од марта до септембра 2019, пристигла су 34 рада, тема конкурса била је слободна, а сликовница је могла да буде дело једног аутора или тима аутора.

„Сматрамо да ће издање Кишни облак бити новина у програму Креативног центра, што смо конкурсом управо и желели да постигнемо“, истичу из те издавачке куће.

Сликовницу прелистајте овде: https://issuu.com/kreativnicentar/docs/kisni_oblak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама