Ključ – društvena igra za sve uzraste koju preporučuju psiholozi

10 juna, 2021

Knjige na papiru i društvene igre. Dve stvari koje (nadamo se) nikada neće izaći iz mode. U eri digitalnih sadržaja potražnja za društvenim igrama je sve veća jer omogućavaju ono što danas porodici najviše nedostaje –  gledanje oči u oči za istim stolom u zdravoj atmosferi.

Tradicionalne društvene igre poput Čoveče ne ljuti se, Uno karte ili Monopola verovatno su deo kolekcije svake porodice. Ali, da li ste čuli za društvenu igru koja je 2019. godine dobila priznanje DOBRA IGRAČKA za najbolju igračku koju dodeljuje udruženje Prijatelji dece Srbije?

Nakon što je Ključ oduševio Srđana Dragojevića, profesorku psihologije Kseniju Radoš i nekoliko mama čijem sudu verujemo, poželeli smo da je isprobamo i proverimo da li je zaista tako dobra.

I nismo pogrešili.

Igra Ključ drugačija je od društvenih igara koje ste do sada igrali. Ono po čemu je posebna je činjenica da svi igrači (a što ih je više to je zabavnije) igraju kao tim da bi stigli do cilja, umesto da se međusobno nadmeću. Ovo je, verovatno, jedina društvena igra gde su na kraju svi pobednici. Ali, bez obzira na to što nema takmičenja, uzbuđenja ima napretek. 

Revolucya je, nakon uspeha igre Ključ, nastavila da stvara kreativne, maštovite igre,
pa se ubrzo pojavila manja igra sa crtanjem Iznebuha Faca i jedinstven paket sa pričama, igrama i notama Iznebuha Planeta.

Sve tri igre odobrene su od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao igrovno-didaktička sredstva, a možete ih poručiti OVDE.

Tokom igre potrebna je potpuna koncentracija. Učesnici moraju odgovarati na zagonetke, izbegavati klizava polja, donositi neočekivane odluke, pisati zanimljive poruke, postavljati pitanja jedni drugima, glumiti, plesati. Dok vreme na peščanom satu teče, treba preći što više polja vrćenjem interesantne drvene čigre, kako biste stigli do cilja. A na cilju – još nije sve gotovo. Domaćin igre je negde sakrio ključ koji otključava unapred pripremljeni džak sa tajnim blagom. Sad ga treba pronaći, otključati džak i otkriti šta se u njemu krije! Na kraju, kao i kroz igru, svaki postignut uspeh rezultat je timskog rada, pa zato u plodovima tog uspeha svi članovi tima treba da uživaju.

Ovo je definitivno društvena igra koja će vas povezati.

Dr Ksenija Radoš, redovni profesor Filozofskog fakulteta u penziji kaže da društvene igre ovog tipa omogućavaju da se, osim buđenja radoznalosti dece, ostvare brojne druge psihološke “dobiti”. Najpre se dečja budnost javlja već na početku okretanjem peščanog sata kao zajedničke figurice koja se pomera umesto uobičajenih žetona od polja do polja, a zatim, tokom procesa igranja, znatiželja se pojačava iščekivanjem narednih koraka/zahteva, pa sve do samog cilja – nalaženja ključića koji otvara unapred pripremljeni džak sa poklonima. Tipovi zadataka različite vrste i složenosti koji se smenjuju na dosledan način, onemogućavaju da dođe do zasićenosti i dosade. 

Zanimljivo je, možda, pomenuti da psihološka istraživanja pokazuju kako je upravo radoznalost/”otvorenost duha” jedan od tri glavna predskazivača školskog uspeha, a u nekim studijama, ona je, uz sposobnosti i istrajnost, i najvažniji prediktor uspešnosti. 

Ključ je odličan već za decu od četiri godine, a ništa manje zabavan i za tinejdžere i roditelje. A pored toga što je izuzetno zabavna i dinamična, što razvija veštine timskog rada, Ključ ima još prednosti:

– pruža mogućnost za rano učenje – brojeva, godišnjih doba, slova, životinja, prirodnih pojava, razvijaju se fine motoričke veštine, koordinacija oko-ruka, koncentracija, strpljenje.

– razvija početne matematičke veštine (brojanje, sabiranje)

– razvija komunikacione i društvene veštine – većina zadataka zapravo podrazumeva da se u njihovo rešavanje uključi više igrača, koji onda komuniciraju i dogovaraju se

– poboljšava fokus – maloj deci naročito je teško da se koncentrišu na jednu aktivnost duže od nekoliko minuta, a igra u kojoj istovremeno moraju da prate peščani sat, da ne propuste svoj red u igri, a da za to vreme rešavaju zadatke i zagonetke, sigurno će im pomoći da nauče da održe fokus.

– neprocenjivo vreme provedeno s porodicom – možda zvuči kao fraza, ali većina dece će se kad odraste sećati večeri zajedničkih igara sa roditeljima, smeha i zabave, više nego skupih konzola.

Društvene igre poput ove mogu biti i odlična alternativa za tajm-aut metodu. Umesto da pošaljete dete u sobu da se smiri, klinički psiholog Regine Galanti kaže da pokušate da odigrate neku društvenu igru, kako biste ponovo uspostavili kontakt. Ključ je odličan za to – nema šanse da se ponovo posvađate jer su u ovoj igri svi pobednici!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ključ – društvena igra za sve uzraste koju preporučuju psiholozi"

  1. Mila Nikolić kaže:

    Sjajna igra! Kupili smo je prošle godine, skoro svake nedelje je bar po jednom igramo. Deca je obožavaju, a mi stariji smo bili prijatno iznenađeni koliko je zabavna. Na lep način nas je vratila u naše detinjstvo kada smo jedni drugima bili zabava i igrali se raznih maštovitih igara koje smo sami smišljali. Pohvale i za ćirilicu jer najmlađi mogu da je isto ravnopravno igraju!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama