Кључ – друштвена игра за све узрасте коју препоручују психолози

Књиге на папиру и друштвене игре. Две ствари које (надамо се) никада неће изаћи из моде. У ери дигиталних садржаја потражња за друштвеним играма је све већа јер омогућавају оно што данас породици највише недостаје –  гледање очи у очи за истим столом у здравој атмосфери.

Традиционалне друштвене игре попут Човече не љути се, Уно карте или Монопола вероватно су део колекције сваке породице. Али, да ли сте чули за друштвену игру која је 2019. године добила признање ДОБРА ИГРАЧКА за најбољу играчку коју додељује удружење Пријатељи деце Србије?

Након што је Кључ одушевио Срђана Драгојевића, професорку психологије Ксенију Радош и неколико мама чијем суду верујемо, пожелели смо да је испробамо и проверимо да ли је заиста тако добра.

И нисмо погрешили.

Игра Кључ другачија је од друштвених игара које сте до сада играли. Оно по чему је посебна је чињеница да сви играчи (а што их је више то је забавније) играју као тим да би стигли до циља, уместо да се међусобно надмећу. Ово је, вероватно, једина друштвена игра где су на крају сви победници. Али, без обзира на то што нема такмичења, узбуђењa има напретек. 

Revolucya је, након успеха игре Кључ, наставила да ствара креативне, маштовите игре,
па се убрзо појавила мања игра са цртањем Изнебуха Фаца и јединствен пакет са причама, играма и нотама Изнебуха Планета.

Све три игре одобрене су од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања као игровно-дидактичка средства, а можете их поручити ОВДЕ.

Током игре потребна је потпуна концентрација. Учесници морају одговарати на загонетке, избегавати клизава поља, доносити неочекиване одлуке, писати занимљиве поруке, постављати питања једни другима, глумити, плесати. Док време на пешчаном сату тече, треба прећи што више поља врћењем интересантне дрвене чигре, како бисте стигли до циља. А на циљу – још није све готово. Домаћин игре је негде сакрио кључ који откључава унапред припремљени џак са тајним благом. Сад га треба пронаћи, откључати џак и открити шта се у њему крије! На крају, као и кроз игру, сваки постигнут успех резултат је тимског рада, па зато у плодовима тог успеха сви чланови тима треба да уживају.

Ово је дефинитивно друштвена игра која ће вас повезати.

Др Ксенија Радош, редовни професор Филозофског факултета у пензији каже да друштвене игре овог типа омогућавају да се, осим буђења радозналости деце, остваре бројне друге психолошке „добити“. Најпре се дечја будност јавља већ на почетку окретањем пешчаног сата као заједничке фигурице која се помера уместо уобичајених жетона од поља до поља, а затим, током процеса играња, знатижеља се појачава ишчекивањем наредних корака/захтева, па све до самог циља – налажења кључића који отвара унапред припремљени џак са поклонима. Типови задатака различите врсте и сложености који се смењују на доследан начин, онемогућавају да дође до засићености и досаде. 

Занимљиво је, можда, поменути да психолошка истраживања показују како је управо радозналост/“отвореност духа“ један од три главна предсказивача школског успеха, а у неким студијама, она је, уз способности и истрајност, и најважнији предиктор успешности. 

Кључ је одличан већ за децу од четири године, а ништа мање забаван и за тинејџере и родитеље. А поред тога што је изузетно забавна и динамична, што развија вештине тимског рада, Кључ има још предности:

– пружа могућност за рано учење – бројева, годишњих доба, слова, животиња, природних појава, развијају се фине моторичке вештине, координација око-рука, концентрација, стрпљење.

– развија почетне математичке вештине (бројање, сабирање)

– развија комуникационе и друштвене вештине – већина задатака заправо подразумева да се у њихово решавање укључи више играча, који онда комуницирају и договарају се

– побољшава фокус – малој деци нарочито је тешко да се концентришу на једну активност дуже од неколико минута, а игра у којој истовремено морају да прате пешчани сат, да не пропусте свој ред у игри, а да за то време решавају задатке и загонетке, сигурно ће им помоћи да науче да одрже фокус.

– непроцењиво време проведено с породицом – можда звучи као фраза, али већина деце ће се кад одрасте сећати вечери заједничких игара са родитељима, смеха и забаве, више него скупих конзола.

Друштвене игре попут ове могу бити и одлична алтернатива за тајм-аут методу. Уместо да пошаљете дете у собу да се смири, клинички психолог Regine Galanti каже да покушате да одиграте неку друштвену игру, како бисте поново успоставили контакт. Кључ је одличан за то – нема шансе да се поново посвађате јер су у овој игри сви победници!