Књига за децу Рунолист – прича инспирисана ношењем

За све љубитеље прича за лаку ноћ, ту је једна мало другачија прича за успављивање – прича инспирисана ношењем. Носи име Рунолист, а њена ауторка је Ана Вулетић, мама две девојчице, саветница за ношење и оснивач ЛПН (Ленине путујуће носиљке).

Ана је љубав према ношењу и својим ћеркама преточила у причу “Рунолист” која је објављена на српском и енглеском језику, а више о самој књизи чули смо управо од ауторке.

Дечија књига „Рунолист – ношење и авантуре припадају свима“ је управо изашла из штампарије, можете ли нам рећи одакле инспирација за књигу?

Писање је моја прва љубав, а када сам постала мама некако ми је природно било да измишљам авантуре за ћерке пред спавање. Тако је и „Рунолист“ настао као једна прича пред спавање за моју децу, а онда уз подршку драгих људи, преточена је у књигу.

Коме је ова књига намењена?

„Рунолист“ је дечја књига, али је намењена за све узрасте. Уз пуно веселих илустрација које је радила Лејла Велић, књига је писана питко и промовише све праве вредности које и сама желим да пренесем својој деци. Кроз авантуру породице Тигар и породице Кенгур, наши малишани уче.

У причи се много спомиње и сам цвет рунолиста. Зашто баш овај цвет?

Рунолист који има посебно место у срцу наше породице и преноси се са генерације на генерацију. Такође, ту су дивне успомене из класика „Моја песма моји снови“ у којој је предивно изведена песма „Рунолист“. Но, сам цвет рунолиста има и симболику као цвет који је свуда заштићен и није лако приступачан, већ често сакривен у стенама.

Становници градића Сребрна Звезда, јунаци приче, заправо су разне животиње. Постоји ли неки посебан разлог за то?

У време причања ове приче мојим ћеркама пред спавање, млађа је опседнута била тигровима, тако су и главни ликови из породице Тигар. Но, свака животиња је пажљиво бирана због својих карактеристика које дају посебну суптилну поруку.

Која је порука књиге и шта желите да деца науче из ње?

Књига говори о томе како је важна заједница, подршка, прихватање разлика и проналажење решења и да не треба да постоји „дискриминација“ у било ком облику. Говори о савладавању препрека, креативности и снази мајки када се удруже. Инклузија је такође мени јако важна тема, па се помиње на посебно биран начин који може отворити простор родитељима да причају са децом о тој теми.

Књига Рунолист може се наручити преко странице на Фејсбуку или Инстаграму. Књига је доступна на српском и енглеском језику.