Knjiga za decu Runolist – priča inspirisana nošenjem

30 avgusta, 2021

Za sve ljubitelje priča za laku noć, tu je jedna malo drugačija priča za uspavljivanje – priča inspirisana nošenjem. Nosi ime Runolist, a njena autorka je Ana Vuletić, mama dve devojčice, savetnica za nošenje i osnivač LPN (Lenine putujuće nosiljke).

Ana je ljubav prema nošenju i svojim ćerkama pretočila u priču “Runolist” koja je objavljena na srpskom i engleskom jeziku, a više o samoj knjizi čuli smo upravo od autorke.

Dečija knjiga “Runolist – nošenje i avanture pripadaju svima” je upravo izašla iz štamparije, možete li nam reći odakle inspiracija za knjigu?

Pisanje je moja prva ljubav, a kada sam postala mama nekako mi je prirodno bilo da izmišljam avanture za ćerke pred spavanje. Tako je i “Runolist” nastao kao jedna priča pred spavanje za moju decu, a onda uz podršku dragih ljudi, pretočena je u knjigu.

Kome je ova knjiga namenjena?

“Runolist” je dečja knjiga, ali je namenjena za sve uzraste. Uz puno veselih ilustracija koje je radila Lejla Velić, knjiga je pisana pitko i promoviše sve prave vrednosti koje i sama želim da prenesem svojoj deci. Kroz avanturu porodice Tigar i porodice Kengur, naši mališani uče.

U priči se mnogo spominje i sam cvet runolista. Zašto baš ovaj cvet?

Runolist koji ima posebno mesto u srcu naše porodice i prenosi se sa generacije na generaciju. Takođe, tu su divne uspomene iz klasika “Moja pesma moji snovi” u kojoj je predivno izvedena pesma “Runolist”. No, sam cvet runolista ima i simboliku kao cvet koji je svuda zaštićen i nije lako pristupačan, već često sakriven u stenama.

Stanovnici gradića Srebrna Zvezda, junaci priče, zapravo su razne životinje. Postoji li neki poseban razlog za to?

U vreme pričanja ove priče mojim ćerkama pred spavanje, mlađa je opsednuta bila tigrovima, tako su i glavni likovi iz porodice Tigar. No, svaka životinja je pažljivo birana zbog svojih karakteristika koje daju posebnu suptilnu poruku.

Koja je poruka knjige i šta želite da deca nauče iz nje?

Knjiga govori o tome kako je važna zajednica, podrška, prihvatanje razlika i pronalaženje rešenja i da ne treba da postoji “diskriminacija” u bilo kom obliku. Govori o savladavanju prepreka, kreativnosti i snazi majki kada se udruže. Inkluzija je takođe meni jako važna tema, pa se pominje na posebno biran način koji može otvoriti prostor roditeljima da pričaju sa decom o toj temi.

Knjiga Runolist može se naručiti preko stranice na Fejsbuku ili Instagramu. Knjiga je dostupna na srpskom i engleskom jeziku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama