Ко има право на бесплатне уџбенике

4 марта, 2017

Бесплатне уџбенике за наредну школску годину добиће ученици основних школа из породица које примају социјалну помоћ, као и треће и свако наредно дете из вишечланих породица.
За ову намену Министарство просвете је определило око 500 милиона динара, док ће додатних 100 милиона динара бити потрошено за набавку речника, енциклопедија и сличних публикација за школске библиотеке, изјавила је за Данас Весна Недељковић, помоћница министра за предшколско и основно образовање.
Она каже да родитељи већ сада могу да припреме документацију да су примаоци социјалне помоћи и да је доставе разредним старешинама, напомињући да су критеријуми за доделу бесплатних уџбеника исти као лане.
Очекује се да Влада Србије врло брзо усвоји одлуку о додели бесплатних уџбеника за школску 2017/18. годину, након чега ће Министарство расписати јавне набавке за уџбенике за основну школу и за поменуту литературу за опремање школских библиотека. Подсетимо, према важећем законском решењу уџбеници које су школе бирале за текућу школску годину важе још две наредне, што значи да ће књиге моћи да се наследе.
Што се тиче набавке речника, енциклопедија и сличне литературе за школске библиотеке, у јавном позиву ће бити прецизирано са којим издањима издавачи могу да конкуришу, а износи које ће школе добити за куповину тих публикација зависиће од броја ученика и степена развијености локалне самоуправе у којој се налазе. Ти критеријуми су идентични прошлогодишњим, објашњава Недељковићева. То практично значи да ће школе у сиромашним срединама, које имају оскудан библиотечки фонд, моћи да рачунају на већу помоћ од, рецимо, образовних установа у великим градовима, чије су библиотеке опремљеније од сеоских.
Пише: В. А.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама