Ko ima pravo na besplatne udžbenike

4 marta, 2017

Besplatne udžbenike za narednu školsku godinu dobiće učenici osnovnih škola iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, kao i treće i svako naredno dete iz višečlanih porodica.
Za ovu namenu Ministarstvo prosvete je opredelilo oko 500 miliona dinara, dok će dodatnih 100 miliona dinara biti potrošeno za nabavku rečnika, enciklopedija i sličnih publikacija za školske biblioteke, izjavila je za Danas Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.
Ona kaže da roditelji već sada mogu da pripreme dokumentaciju da su primaoci socijalne pomoći i da je dostave razrednim starešinama, napominjući da su kriterijumi za dodelu besplatnih udžbenika isti kao lane.
Očekuje se da Vlada Srbije vrlo brzo usvoji odluku o dodeli besplatnih udžbenika za školsku 2017/18. godinu, nakon čega će Ministarstvo raspisati javne nabavke za udžbenike za osnovnu školu i za pomenutu literaturu za opremanje školskih biblioteka. Podsetimo, prema važećem zakonskom rešenju udžbenici koje su škole birale za tekuću školsku godinu važe još dve naredne, što znači da će knjige moći da se naslede.
Što se tiče nabavke rečnika, enciklopedija i slične literature za školske biblioteke, u javnom pozivu će biti precizirano sa kojim izdanjima izdavači mogu da konkurišu, a iznosi koje će škole dobiti za kupovinu tih publikacija zavisiće od broja učenika i stepena razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se nalaze. Ti kriterijumi su identični prošlogodišnjim, objašnjava Nedeljkovićeva. To praktično znači da će škole u siromašnim sredinama, koje imaju oskudan bibliotečki fond, moći da računaju na veću pomoć od, recimo, obrazovnih ustanova u velikim gradovima, čije su biblioteke opremljenije od seoskih.
Piše: V. A.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama